04/12/2023
Les Festes del Voluntariat Ambiental 2023 són un èxit!
Durant el novembre i desembre s’han realitzat les Festes del Voluntariat Ambiental, les trobades anuals d’entitats i persones voluntàries de les taules de voluntariat dels espais naturals protegits, unes trobades que tenen per objectiu reunir totes les organitzacions que impulsen el voluntariat conjuntament amb els espais protegits, posar en valor i celebrar el voluntariat, i valorar internament la tasca realitzada durant l’any a través de les taules.
Festa del Voluntariat Ambiental del Pirineu Occidental Català
Al Pirineu Occidental les entitats de la taula de voluntariat van visitar, el 17 de novembre, la iniciativa de «Gratitud Pallars» de l’Associació Marques de Pastor i el Grup d’Acció Local del consorci Leader Pirineu. A través del projecte s’han creat 7 microreserves en diferents indrets del Pallars Jussà, mitjançant la custòdia del territori amb els propietaris de la zona, on s’hi duen a terme accions d’obertura i manteniment de camins, i de seguiment i foment de la biodiversitat, amb la col·laboració de Salvatgines.
Concretament, es va visitar la microreserva de la Tremoluga de Naens, que té per objectiu la conservació de la biodiversitat que conté i alhora, oferir als visitants un apropament i una descoberta sensorial. Per això compta amb un itinerari a peu i un mapa divulgatiu que informa de les singularitats de l’espai.
Durant la visita, es van poder observar les diferents caixes niu que hi ha situades, que permeten fer seguiment de la biodiversitat de l’espai, i alhora participar en els projectes de ciència ciutadana: nius.cat, ratpenats.org i lirons.org; i també les càmeres de fototrampeig, que han permès observar guineus, fagines, gats salvatges, genetes i martes, entre d’altres.
Des del projecte Gratitud Pallars, cada any a finals de maig organitzen una setmana de
voluntariat ambiental oberta a la ciutadania que consisteix en l’arranjament i apadrinament d’un
tram de camí de la ruta del Cinquè Llac.
Al final de la trobada els assistents van compartir alguns dels èxits aconseguits i reptes pendents per seguir impulsant el voluntariat ambiental al Pirineu occidental. Es va valorar positivament la dinàmica de la taula, que consisteix en reunir-se entre dos i tres cops l’any virtualment, i presencialment a finals d’any en motiu de la Festa del Voluntariat.
També es va proposar valorar la creació de grups de treball com per exemple un d’específic per impulsar accions d’arranjament de camins i seguir fomentant la visibilitat de la taula mitjançant accions comunicatives.
Festa del Voluntariat Ambiental de les Terres de l’Ebre
La trobada de Terres de l’Ebre va ser oberta tant a entitats com a persones voluntàries i, per tant, fins a 42 persones van aplegar-se a la seu del Grup Natura Freixe, al Mas del Director de la Reserva Natural de Sebes (Flix). A l’inici, tots els assistents van posar mans a l’acció per reconstruir espones, un element típic de l’agricultura del paisatge de secà, una activitat conduïda per l’especialista en murs de pedra seca, Albert Gavaldà, de l’entitat Relleu i entorn.
Tot seguit, els participants es van dividir en dos grups: els voluntaris van visitar l’espai de la Reserva Natural de Sebes, guiats per la Marta Gàzquez, tècnica d’educació ambiental del Grup de Natura Freixe; i els responsables de les entitats van trobar-se en la darrera reunió de la Taula de Voluntariat de les Terres de l’Ebre, per tal de valorar les accions realitzades al 2023 i proposar accions per al següent any.
Algunes de les novetats d’aquest any han estat la creació d’un calendari mensual d’activitats de la taula de voluntariat, el que ajuda a difondre les activitats que organitzen les entitats i coordinar-se millor. Alguns dels reptes que es plantegen és augmentar la participació de joves en les accions de voluntariat ambiental, a través d’establir aliances amb universitats, instituts i escoles; i millorar els canals de comunicació, entre les entitats i cap a l’exterior.
Festa del Voluntariat Ambiental de l’Empordà
La trobada de l’Empordà, el 18 de novembre, va tenir lloc al Mas del Matà, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Els tècnics o directors del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà van compartir amb les entitats les accions que duen a terme per millorar la conservació dels espais naturals i alguns dels reptes que tenen per davant, com fer compatible l’ús públic amb la preservació de la natura.
Tot seguit, els assistents van reflexionar i compartir alguns èxits que havien aconseguit des de la seva entitat, les barreres amb què es troben i un desig de futur per impulsar el voluntariat ambiental en el marc de la taula. Fruit d’aquesta dinàmica, es van recopilar propostes interessants que es treballaran en el proper any, com l’organització d’activitats conjuntes entre diverses entitats, la inclusió d’activitats gastronòmiques o culturals en les accions de voluntariat ambiental, o organitzar més Bioblitz, jornades d’observació de biodiversitat.
Festa del Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental
La festa del Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental es va dur a terme en dues localitzacions de forma simultània: Vall de Ribes i Sant Joan de les Abadesses. Aquest any, es va decidir donar continuïtat a les accions d’extracció de budleia (Buddleja davidii) que ja s’han estat duent a terme durant tot el 2023 a les lleres del Freser. Aquest projecte d’extracció l’ha liderat el CEINR (Consorci d’espais d’interès natural del Ripollès) que durant molts anys consecutius ha estat lluitant per evitar l’expansió d’aquesta planta exòtica invasora que afecta molt negativament a l’hàbitat dels boscos de ribera.
Per involucrar a la societat en la conscienciació de la problemàtica de les invasores, es va decidir dedicar la festa del voluntariat ambiental anual a una jornada d’extracció en dos punts del Ripollès, ja que malauradament és una planta que afecta a gairebé totes les lleres de la comarca.
Les entitats organitzadores de la jornada de voluntariat van estar a la Vall de Ribes: el Club Pirinenc l’Esquella, l’AEiG Els Vàndals, Natura Inclusiva Ripollès i Crataegus Associació Ambiental; mentre que a Sant Joan de les Abadesses van ser CEA Alt Ter i l’Àrea de Natura de la FEEC. En total van participar 34 persones a l’acció de la Vall de Ribes i 15 a Sant Joan de les Abadesses, sent un total de 49 persones voluntàries a tota la comarca del Ripollès.
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el CEINR han estat els òrgans gestors que han ajudat a fer possible l’activitat, i que van estar presents també en la jornada d’extracció.
Aquesta és la primera activitat de voluntariat ambiental que s’organitza a la comarca del Ripollès aglutinant diferents entitats per a la seva organització i el gran nombre de participants i les bones opinions i implicació d’aquestes persones, fa que es pugui considerar un èxit. Es va acabar la jornada amb un petit aperitiu per a totes les persones assistents i finalment, es va comentar que l’any que ve s’hauria de repetir l’acció ja que, la problemàtica de les invasores, requereix d’implicació constant.
Compartir: