01/12/2022
Les Festes del Voluntariat Ambiental reuneixen entitats i persones voluntàries per a impulsar la implicació ciutadana en els espais naturals protegits
Dissabte, 19 de novembre, les quatre taules de voluntariat ambiental actives a Catalunya van celebrar, cadascuna al seu territori, una trobada entre entitats, persones voluntàries i òrgans gestors d’espais naturals protegits per commemorar el Dia Internacional del Voluntariat, anomenades les «Festes del voluntariat ambiental».
Les trobades van servir per posar en valor i reconèixer l’acció voluntària per la millora i conservació dels espais naturals, per compartir estratègies de millora de l’acció de les entitats, així com per cohesionar les persones que participen a les taules de voluntariat i poder millorar la coordinació i el treball conjunt.
Es pot veure un resum de com van ser aquestes festes amb el següent vídeo:
Les taules de voluntariat ambiental són espais de participació d’entitats per coordinar accions i aprofitar de manera conjunta les oportunitats que ofereix el voluntariat en els espais naturals protegits. L’objectiu de les taules és consolidar un model de col·laboració i suport continuat entre l’òrgan gestor i les entitats amb voluntariat, un model basat en la cerca de complicitats i la voluntat de col·laboració i acció conjunta de les dues parts. Actualment, estan en funcionament les taules de voluntariat ambiental: dels ENPE de l’Empordà, de Terres de l’Ebre, i aquest any 2022 s’han constituït també les del Pirineu Occidental Català i Pirineu Oriental.
Festa del Voluntariat Ambiental a les Terres de l’Ebre
Entitats, persones voluntàries i personal tècnic dels parcs naturals del Delta de l’Ebre i dels Ports van trobar-se a l’Aula de Natura de la Fundació Plegadis, a La Ràpita. Allà, els participants van poder conèixer l’espai i els seus projectes, i tot seguit, algunes de les entitats participants a la taula van compartir amb detall les seves iniciatives amb la resta d’assistents.
La Clara Franch, de l’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, va explicar com es va crear l’entitat i les principals tasques que realitza:
«Es va generar un grup que ajudava al Parc amb totes aquelles tasques que es necessitaven, i al cap d’uns anys, al 2001, ja vam crear l’associació, independent del parc, però sempre treballant en col·laboració, ajudant amb tasques com anellaments d’ocells, censos o mostrejos de peixos. Últimament hem col·laborat bastant en la detecció de la granota toro, una espècie invasora que causa greus destrosses a l’entorn natural. A més, també tenim altres iniciatives com la creació d’un viver de lliri groc o l’eliminació d’espècies invasores com el Carpobrotus. Alhora, també fem activitats de formació per a les persones sòcies de l’entitat, i algunes activitats més lúdiques, com sortides o xerrades.»
Després, els assistents van realitzar una dinàmica participativa per generar propostes conjuntes per potenciar el voluntariat jove a les Terres de l’Ebre.
Festa del Voluntariat Ambiental a l’Empordà
Els participants de la taula de l’Empordà van trobar-se a l’Ecomuseu Farinera, a Castelló d’Empúries, on van fer dues dinàmiques participatives. La primera va consistir en una dinàmica de «canvi de rol», on cada participant va situar-se en el lloc dels altres, com a entitat, persona voluntària o parc natural, i així, poder entendre les necessitats i demandes de cada grup. I una segona activitat en què, amb la informació obtinguda a la dinàmica anterior, s’intentava organitzar conjuntament una jornada de voluntariat ideal, per veure en quins aspectes podien millorar les entitats.
També, a l’inici de la jornada es van poder veure alguns vídeos de voluntaris internacionals, a països com Portugal, Itàlia, Estats Units o Anglaterra, així com vídeos de les entitats de l’Empordà. A través de totes aquestes càpsules de voluntaris empordanesos i internacionals es van poder conèixer les seves experiències, i alhora, van animar als participants de les taules de voluntariat de Catalunya a seguir implicant-se per la conservació de la natura.
Al final de la jornada, es van compartir diferents conclusions on es va parlar de fer més efectiva la Taula de Voluntariat dels ENPE de l’Empordà, i es va fer un concurs divertit i amè ja que els diferents ENPE van portar material per obsequiar.
Festa del Voluntariat Ambiental al Pirineu Occidental Català
Entitats i voluntaris van trobar-se al refugi de la Vall de Siarb, seu del Museu de Camins, al municipi de Llagunes, al Pallars Sobirà. Allà van conèixer de prop el projecte del museu, i van treballar en petits grups per definir quines qüestions s’han de tenir en compte abans, durant i després d’una activitat de voluntariat ambiental. També van debatre sobre com fer les accions més inclusives.
Festa del Voluntariat Ambiental al Pirineu Oriental
Entitats i gestors d’espais de la Taula de voluntariat ambiental del Pirineu Oriental van trobar-se a l’Ecomuseu del Molí Petit, a Sant Joan de les Abadesses, on van estar compartint i debatent sobre com fer més inclusives les activitats al medi natural, i van descobrir el funcionament de la cadira Joëlette.
Durant les trobades, es va fer una connexió en línia simultània, on cada taula va poder compartir amb les altres com estava anant la jornada i alguns resultats rellevants de les dinàmiques realitzades.
Compartir: