20/09/2021

Ciutadania i entitats ambientals de tot el territori se sumen a la manifestació pel clima, la salut i la vida, contrària a l’ampliació de l’aeroport

Milers de ciutadans van manifestar-se diumenge 19 de setembre a Barcelona sota el lema “Pel clima, per la salut, per la vida, no a l’ampliació de l’aeroport” . #19S

Els veïns i veïnes provinents del Baix Llobregat van rebre la solidaritat de la ciutadania desplaçada des d’altres racons del territori, perquè, tal com es va anar expressant als diferents parlaments, la del clima, la salut, i la vida, és una lluita compartida.

Yolanda Fresnillo va agrair els presents que estan lluitant perl’estany de La Ricarda, el Delta, pel Baix Llobregat, i , de fet, pel planeta sencer, ja que, en realitat es tracta de la lluita contra el canvi climàtic.

La Xarxa per la Justícia Climàtica, una de les entitats convocants, va fer notar com el debat polític i mediàtic deixa de banda l’increment de les emissions que l’augment de vols  portaria i com el projecte passa per sobre de l’interès general.

“On és el respecte pels espais naturals, fins i tot els espais naturals protegits?”

Així ho va recalcar  SOS Costa Brava, que va insistir en com ha estat precisament la lluita de la ciutadania organitzada en entitats i plataformes ecologistes la que ha garantit la salvaguarda dels espais naturals: com al PN dels Aiguamolls de L’Empordà, el PN de la Garrotxa, el PN del Cap de Creus o la platja de Castell.

Lluites iniciades fa uns anys i que continuen vives, ja que, com han recollit la majoria d’entitats, es tracta d’impulsar un nou model de país,  lluitant contra un model econòmic que afavoreix a alguns o, més aviat, algunes classes socials i els seus interessos, com ha apreciat Marina Garcés. “Follow the money”, convidava la filòsofa:  analitzeu qui defensa el projecte per adonar-vos qui se’n veu beneficiat. 

Beneficis d’esquenes a l’emergència climàtica, i de la ma de feines precaritzades, desnonaments, atur juvenil i territoris destruïts. 

I alerta amb el greenwashing.

Des de Salvem el Golfet  van insistir en la necessitat urgent d’activar el  Conservatori del Litoral , i la pagesia del Delta del Llobregat va recordar que no és la primera vegada que ha de lluitar per la defensa de les terres agrícoles, i, amb elles, per la sobirania alimentaria.

El Gepec, va citar les lluites en defensa del territori que duen a terme des de Tarragona, i va fer un reconeixement del paper  de la històrica entitat Depana per a la protecció del Delta del Llobregat, espai natural de primer nivell amb protecció a la Xarxa Natura 2000. 
Un dia “per recordar” en el que milers de persones van reclamar un model de polítiques territorials i econòmiques mirat a lluitar contra el canvi climàtic, i que aposti per la protecció de la natura i la justícia socioambiental.
L’acte va concloure  amb l’actuació de Macaco que va cantar Planeta Azul. Havia iniciat amb la cantautora d’El Prat de Llobregat Silvia Comes, que va convidar tothom a sumar-se a la cançó Som Natura, creada per una vintena de cantants entre els quals Lluís Llach, Gerard Quintana, Pep Sala o Lídia Pujol, “Som Natura i som la terra, Som Natura i som la mar, Som Natura i compromesa. SOM Natura a respectar”.

Compartir: