13/01/2023
Dia Mundial de l’Educació Ambiental
El 26 de gener és el dia mundial de l’educació ambiental.
És a dir, és el dia que es dedica a reivindicar la importància de l’educació, que es defineix com al “desenvolupament i formació de coneixements i facultats mentals, socials i comportamentals en cada individu“, posant especial atenció a tots els “coneixements i facultats mentals, socials i comportamentals” que relacionen els individus amb el planeta, l’ambient que fa possible la vida a l’univers.
Educació ambiental va doncs de persones, de comunitats, de societat, de biodiversitat, de geodiversitat, de clima… avui, si haguéssim de triar una paraula, diríem que va de context.
I per això les entitats ambientals són tan bones fent educació ambiental, fins i tot quan no ho fan de manera explícita; perquè ajuden que les persones que s’hi vinculen sàpiguen mirar i entendre el context.
És possible aprendre sobre papallones sense parlar de canvi climàtic? O passejar per un bosc, banyar-se al mar, plantar un hort, cuinar, comprar-se una camisa, anar a un concert de música…o planificar una carretera, el 2022? No. Ni el 2022 ni mai.
Si bé l’especialització de coneixements i habilitats permet aprofundir-los, també sabem que si qualsevol formació o activitat manca de context, de relació, està destinada a produir, si més no, estridències, per no parlar de conseqüències ben pitjors. Així que pel Dia Mundial de l’Educació Ambiental reivindiquem una mica més de cultura transversal, general, o com se sol dir els últims anys, holística.
La cultura de natura, el coneixement naturalístic, no haurien d’estar tan lluny de les persones. La vida diària no n’està lluny de la natura: tot el que fem hi està relacionat. Ens preguntem: allunyar-se i oblidar aquests coneixements i descuidar aquesta relació és el que ens ha portat a construir societats d’alt impacte ambiental?
Probablement hi ha tingut molt a veure. Així que recuperem, persones de totes les edats, la cultura que hem perdut, la cultura ambiental.
Connectant amb les entitats ambientals, omplint els equipaments ambientals, i acostant-nos a la natura.
Necessitem poder desenvolupar coneixements i facultats mentals, socials i comportamentals que relacionen els individus amb el planeta de forma saludable. I necessitem que les persones que ocupen rols en els governs tinguin una bona cultura ambiental.
L’educació ambiental és un procés: parteix de la descoberta per arribar al coneixement, de la conscienciació al desenvolupament d’habilitats, i de la identificació de problemes, a la capacitat de relacionar-los entre si, de la mirada crítica a l’acció propositiva.
Com sabràs els riscos que impliquen les accions diàries, si no els aprens?
Com proposaràs solucions i alternatives més saludables, si no estudies?
Com podràs distingir quan una proposta és una bomba socioambiental, si no tens elements de criteri?
I com ho sabran les persones que prenen decisions sobre el bé comú o que gestionen projectes de gran impacte, si els manca cultura ambiental?
Cultiva la teva cultura ambiental.
Viu l’educació ambiental.
El 26 de gener, celebra el dia mundial de l’educació ambiental reivindicant més cultura. Cultura ambiental. A les entitats ambientals en trobaras. Molta.
El dia 26 de gener
- Segueix les etiquetes #EA26 i #EducacióAmbiental #DiaMundialEduacióAmbiental o #EnvironmentalEducationDay a les xarxes social
- Segueix l’Agenda de la SCEA
- Participa de qualsevols dels actes de formació, voluntariat ambiental o organització interna proposats de les entitats ambientals al portal del Voluntariat ambiental
- Organitza un acte per posar en valor l’educació ambiental en la teva comunitat, escola, empresa o associació
- El dia 26, coneix el Pla d’acció pel Clima de la Ciutat de Barcelona
- El dia 27 participa en la jornada de debat “Cap a on anem: planificar i explorar en educació ambiental”
- Consulta la Guia de la UNESCO “Education for sustainable development: a roadmap “.
Compartir: