25/01/2019

Dia mundial de les Zones Humides, 2 de febrer

Cada any, el 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides. En aquesta data l’any 1971 va tenir lloc el Conveni Internacional sobre les zones humides, del qual en va sortir un acord firmat a una ciutat d’Iran, que li ha donat el nom de  “Conveni de Ramsar”. Actualment està signat per 160 països d’arreu del món i estableix les bases per la conservació de fins a 1950 zones humides.

A Catalunya hi tenim  espais com  Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany de Banyoles, entre d’altres, i en total  hi ha identificades 2.980 zones humides, que s’agrupen en l’Inventari de zones humides de Catalunya.

El lema d’aquest any és “Zones Humides i Canvi Climàtic” posa l’èmfasi en que les zones humides són una solució natural per fer front als reptes del canvi climàtic que ja comencen a ser visibles en els nostres territoris.

Les zones humides són àrees terrestres inundades o saturades d’aigua de forma permanent o temporal. Inclouen aiguamolls, basses, llacs, rius o pantans dins de les aigües continentals, i aiguamolls d’aigua salada, estuaris, manglars, albuferes o llacunes litorals i fins i tot esculls de corall dins de les aigües costaneres.

Aquests espais són ecosistemes normalment molt rics en biodiversitat, però també molt vulnerables. Per això és necessari que estiguin dotats d’una protecció especial, i en aquest aspecte moltes entitats ambientals tenen projectes per garantir el manteniment del seu bon estat.

Et presentem algunes propostes d’activitats on pots participar al voltant del 2 de febrer:

 

Divendres 1 de febrer

 • Xerrada “Els orígens del riu Ebre”, a càrrec d’Àlvaro Arasa Tuliesa, doctor en ciències geològiques. Museu de les Terres de l’Ebre. Amposta. 19.30h. Organitza: Parc Natural del Delta de l’Ebre. Amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre-

Dissabte 2 de febrer

 • L’associació La Sínia organitza una activitat a Altafulla per commemorar aquest dia. A les 10 h del matí es farà observació d’ocells amb l’Albert Pardo, i a les 11 h la lectura del manifest del “Dia mundial de les zones humides” i plantació de Tamarius. hi haurà refrigeri pels participants!Per més informació contactar a aigua@riugaia.cat o 640550975
 • La Plataforma en Defensa de l’Ebre, Campanya pels sediments i Seo-BirdLife organitzen la xerrada ” 18 anys de sinergies entre la Plataforma en Defensa de l’Ebre amb les ONG ambientals. Perspectives i reptes per a la lluita en defensa de l’Ebre.” Lloc:  L’Espai Puntual (antiga Biblioteca). Plaça 20 de Maig. Deltebre
  • 10:30 Benvinguda. Ajuntament de Deltebre i  Plataforma en Defensa de l’Ebre.
  • 10:45-11:15: Repassem la nostra història. A càrrec: Josep Bertomeu “Polet”
  • 11:15 -14:00:Viatge retrospectiu de la relació entre les ONG  i el moviment social. Taula redona amb tots els grups convidats.
  • 14:00-16:00: Dinar Deltebre (lloc a escollir, però serà proper al centre Fluvial)
  • 16:00- 18:30 Debat sobre noves estratègies. Taula redona amb tots els grups convidats.
  • 18:30-18:45: Conclusions / Tancament. Inscripcions en aquest enllaç
 • El Grup Natura Freixe organitza una jornada d’anellament científic d’ocells a la Reserva Natural de Sebes, a Flix,  per a commemorar el dia mundial de les zones humides. Gaudeix i aprèn de prop dels ocells que utilitzen la RNS i ajuda’ns a conscienciar sobre la importància de conservar entre tots, aquests tipus de sistemes naturals i el seus serveis ecositemics. Aquesta jornada està oberta a tothom: families, amants de la natura i dels ocells.
 • Visita a la finca de Can Moragues amb la Fundació Emys,  per descobrir les tortugues i la bassa natural, on la Fundació cuida la biodiversitat dels espais humits.
 • Sortida guiada a la Reserva natural de Fauna Salvatge i Zona Humida d’Utxesa a Torres de Segre. El lloc de trobada serà a La Fusteria, a les 9.30 h. Inscripcions utxesa@utxesa.org
 • Visita guiada al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i descoberta dels Aiguamolls a l’hivern. Lloc de trobada al Centre d’Informació del Cortalet a les 11 h. Es deixaran prismàtics. Reserveu al 972 45 42 22

Diumenge 3 de febrer

 • L’entitat Limnos organitza una visita guiada a l’Estanyol d’Espolla, d’11h a 13h del matí. L’activitat comptarà amb el Carles Quer, biòleg i membre de Limnos; i el Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci de l’Estany. Es podrà gaudir de la descoberta del nou itinerari de l’entorn de l’estanyol d’Espolla, conèixer el seu singular funcionament, veure i saber què és un piezòmetre i perquè serveix, quina gestió es fa de l’estanyol i quins son els seus valors naturals en quant a fauna i flora.
 • L’entitat Apnae organitza una caminada de descoberta matinal de les Basses del Terrisser de Figueres amb en Josep Maria Dacosta de guia. El punt de trobada serà l’esplanada del castell de Sant Ferran de Figueres a les 10 h, i la sortida serà fins les 13 h. L’activitat és gratuïta però cal inscriure’s a apnae@apnae.org  o trucant al  972454672
 • L’associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre participa a la sortida de descoberta dels Ullals de Balstasar organitzada pel Parc Natural del Delta de l’Ebre. Sortida guiada en bicicleta per conèixer alguns dels ambients més desconeguts del Delta: els Ullals.Distància: 8Km. Apte per a tots els públics. Trobada a l’oficina de turisme d’Amposta a les 9.30h. Hora de finalització 13.30h.Informació i inscripcions: Tel. 977 482 181. Organitza: Parc Natural del Delta de l’Ebre. Amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta i l’Escola del Parc.
 • La Plataforma en Defensa de l’Ebre, Campanya pels sediments i SEO/BirdLife  organitzen una Acció de commemoració del dia Mundial de les zones Humide, a la Platja de la Marquesa a les 12 h. El punt de trobada és a les 11 h  al Parking Supermercat DIA (Deltebre). A les 12 hi ha l’ACCIÓ de commemoració del dia Mundial de les zones Humides, amb Parlaments, fins les 12.30 h.  (Lloc acció: Platja de la Marquesa, entre el restaurant els Vascos i les bombes de Pal)
 • El diumenge 3 de febrer us convidem a fer una passejada guiada per l’Espai Natural del Remolar-Filipines, un lloc emblemàtic del Delta del Llobregat que atresora grans valors naturals reconeguts internacionalment i que tenim a tocar de casa. Activitat gratuïta, però cal inscripció trucant al 93 479 32 01 o escrivint a administracio@consorcidelta.org.
 • Visita guiada al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i descoberta dels Aiguamolls a l’hivern. Lloc de trobada al Centre d’Informació del Cortalet a les 11 h. Es deixaran prismàtics. Reserveu al 972 45 42 22

Diumenge 10 de febrer

 • Es pot  celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides a l’estany d’Ivars i Vila-sana amb una activitat  per a la millora de la bassa d’amfíbis, construint refugis de fauna i com sempre amb un alliberament de fauna salvatge.
  Que concloura amb una bona xocolata calenta amb uns estanyets.

 

 

Compartir: