29/01/2021

Èxit de l’onzena edició del cens de duc al Parc Natural de Cap de Creus

duc

Es va poder identificar el duc en 22 punts del Parc Natural de Cap de Creus durant el cens de la rapinyaire nocturna més gran d’Europa que tècnics i voluntariat van realitzar el 23 de gener.

Es tracta d’un important seguiment científic d’una espècie de mussol bioindicadora, que, per a poder cobrir tot el Parc, requereix la participació de moltes persones: per això es compta amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries d’entitats ambientals que donen suport als equips tècnics. Es van poder cobrir 40 punts del parc, amb 94 persones, que van poder sentir l’animal 22 vegades, en 18 àrees diferents.

El duc és el rapinyaire nocturn – del grup dels mussols- més gran d’Europa, i té al Parc una bona població, de la que se’n fa el seguiment, com a espècie indicadora que és.

El cens s’ha de fer en aquesta època perquè és quan els ducs són detectables, ja que els mascles fan cants territorials; la resta de l’any és difícil saber per on es mouen. Atesa la necessitat científica de tenir seqüències llargues i de poder tenir informació al llarg del temps es va poder organitzar l’activitat des del Parc, amb el vist i plau de la Direcció i la Subdirecció General dels Serveis de Fauna i Flora i l’adequació de tots els protocols als requeriments sanitaris pertinents per a l’activitat, sempre realitzada a l’aire lliure.

Hi van col·laborar voluntaris i voluntàries de les entitats IAEDEN i APNAE, Agents Rurals i es va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Vilajuïga.

El resultat del cens indica que la població de l’espècie al Parc té bona salut i, com que és una bona indicadora, es pot per tant afirmar que els hàbitats i els ecosistemes on viu estan en bon estat de conservació.

Alhora, des de Parc es valora molt positivament la ciència ciutadana, que permet assolir coneixements del medi natural que difícilment es podrien aconseguir d’una altra manera. En aquest sentit, el Parc destaca la creació de la Taula de Voluntariat Ambiental dels ENPE de l’Empordà, amb la presència de 18 associacions sense ànim de lucre que desenvolupen sovint activitats de voluntariat ambiental. Durant la trobada de la Taula al desembre es va fer palès el desig d’establir sinergies, aprendre plegats i compartir experiències, i una rica pluja d’idees va donar lloc a quaranta propostes d’actuacions conjuntes.

En aquest enllaç es pot escoltar en David Ibañez, membre de la Iaeden, explicant l’ experiència a Ràdio Vilafant.

https://www.radiovilafant.net/descobrim-el-duc-una-au-que-esta-en-perill-a-lalt-emporda/

Compartir: