07/07/2023

Ja comptem amb 6 nius de tortuga careta al litoral català!

La Regió Mediterrània està registrant en els últims anys un augment d’esdeveniments esporàdics de nidificació de tortugues marines. A Catalunya, l’espècie que ve a les nostres platges és la tortuga careta o tortuga babaua (Caretta caretta).

Ja ens trobem dins el seu període de nidificació, el que significa que ens podem trobar femelles de tortuga marina que surten a fer niu o els seus rastres a les nostres platges.

És per això que hem d’estar alerta davant qualsevol esdeveniment (rastres, niu o femella) i contactar immediatament amb el 112 o assegurar-nos que ja estan informats.

La matinada del 8 de juny es va registrar la primera posta d’ous de la temporada a Mallorca, fet que ens va posar sobre avís. No va ser fins el dimecres, 13 de juny, que es va confirmar el primer niu a les nostres platges. Es tracta d’un dels més primerencs des de que la tortuga babaua va començar a criar a les costes catalanes, i va escollir el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Desde llavors, s’han detectat 6 nius més a la platja de Sa Riera de Begur, a la platja de Malgrat de Mar, a Coma-Ruga i al Delta de l’Ebre.

Des del projecte Caretta a la Vista, del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, es va crear l’APP Caretta, gratuïta, que recomanem portar descarregada durant els mesos d’estiu a tots els potencials observadors i que us podeu descarregar a través d’aquest enllaç.

A més, recomanem visitar la web www.carettaalavista.com per conèixer millor el projecte i aquesta espècie, que possiblement cada cop tindrà més presència a les nostres costes!

Enguany des de la XCN ens encarreguem de coordinar el voluntariat de la vigilància dels nius, de la mà de les entitats ambientals del territori, per tal d’assegurar l’èxit de la posta i garantir-ne la supervivència. La tortuga careta és una espècie considerada com a vulnerable, per això és important la implicació de les administracions, entitats i ciutadania en la seva conservació.

  • Si vols participar com a voluntari/a en la vigilància dels nius de tortuga careta, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu. Per qualsevol dubte, podeu escriure a info@voluntariatambiental.cat.
  • A més, el 19 de juliol a les 19h organitzem una formació virtual, per conèixer com detectar i participar en la custòdia dels nius de tortuga careta.

Inscriu-te aquí a la formació!

Compartir: