21/04/2020

L’entitat del mes: el GEPEC

Aquest mes d’Abril de 2020 celebrem els 35 anys de trajectòria del GEPEC, una entitat dedicada a la conservació, divulgació i defensa ambiental del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Per conèixer d’aprop l’entitat, parlem amb en Marc Torrents, enginyer tècnic forestal de formació i tècnic de projectes del GEPEC, qui va entrar com a voluntari a l’entitat al 2013 i actualment desenvolupa tasques relacionades amb la custòdia del territori, l’educació i el voluntariat ambiental.

  • Podries descriure en una frase què és el GEPEC?

És una entitat ecologista sense ànim de lucre de defensa, custòdia i estudi de la natura, que té per objectiu la millora del medi ambient i la salut de les persones.

Tot això es fa a través d’una sèrie de projectes, es promou també la sensibilització i participació de l’entorn local. Som una entitat que treballa al sud de Catalunya, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre principalment. Promou la divulgació a través d’activitats, voluntariat, acords de custòdia, educació ambiental, i un llarg etc.

Al GEPEC tenim més de 40 acords de custòdia vigents, el que suposa al voltant d’unes 5.000ha. Són espais on realitzem accions o duem a terme plans de gestió per millorar la conservació de la natura, des d’on impliquem també a les persones.

  • Quan es va crear el GEPEC i a què s’ha dedicat durant aquests anys?

Va néixer al 1985, aquest any a l’abril hem fet 35 anys. Va ser fruit de la unió entre diverses associacions, principalment de joves que estudiaven el medi natural a Valls. Es va crear el Grup d’Estudi i Protecció d’Ecosistemes del Camp, i es treballava molt al Camp de Tarragona. Es centrava principalment a l’estudi i divulgació del medi natural, i no es centrava tant en la defensa ambiental.

Més endavant es va començar a protestar davant moltes de les problemàtiques ambientals presents al Camp de Tarragona, com la petroquímica, i la defensa ambiental va començar a ser un eix principal.

S’ha pressionat a nivell de contaminació de l’aire i de rius i s’han aconseguit algunes fites en aquest sentit. Tal i com es pot veure al documental la Vall del Francolí, el GEPEC va ser la primera entitat en demanar un estudi alternatiu, junt amb Cel Net, de la qualitat de l’aire de la zona de la petroquímica.

  • Quines són les fites que consideres més importants que ha aconseguit l’entitat en aquests 35 anys?

Una fita important va ser aconseguir aturar el projecte de construcció de centrals eòliques al Montsant, a partir d’aquell moment es va poder crear el Parc Natural del Montsant.

Amb les oliveres del Baix Ebre i Montsià, al voltant del 2000 es va fer un inventari amb totes les oliveres monumentals de la zona per poder exigir la seva protecció.

Els Muntanyans de Torredembarra es van poder salvar gràcies a l’activitat intensa i desinteressada de molta gent del GEPEC per conservar les dunes, que sinó s’haurien urbanitzat.

També treballem en xarxa a través de la federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) des d’on col·laborem amb altres entitats d’arreu de Catalunya per fer comunicats o al·legacions conjunts davant de diverses problemàtiques que amenacen la conservació de la natura.

  • De quines formes puc participar amb el GEPEC?

La primera porta d’entrada és participar d’alguna activitat que tenim programada. Es poden trobar des de sortides de botànica o geologia, per conèixer la fauna i flora autòctona, activitats de voluntariat, xerrades, etc. També per estar al dia d’aquestes activitats es pot consultar les xarxes socials on es trobaran totes les novetats.

Una forma de participar es fent-se soci del GEPEC, moltes activitats són gratuïtes pels socis. Al fer-se soci contribueixes a desenvolupar la tasca que realitza l’entitat de conservació de la natura.

Una altra via seria participar en activitats o voluntariats puntuals, o col·laborant amb algun projecte de forma més estable en el temps.

Després també es podria col·laborar proposant projectes, si s’emmarca dins dels objectius del GEPC, fer la sol·licitud a través del GEPEC i desenvolupar-lo dins l’entitat.

També es poden fer donacions generals o per projectes específics. A través de la problemàtica de les oliveres monumentals hem rebut donacions per poder finançar la compra de la finca i així conservar l’espai.

  • Com puc participar, com a persona voluntària, amb l’entitat?

L’ideal és veure al calendari d’activitats aquelles accions de voluntariat puntual i participar-hi. Per exemple, als muntanyans, cada primer diumenge de mes es fa una acció. És una manera de conèixer de prop el responsable de l’activitat per apropar-se a l’entitat i les formes de participar-hi.

També es pot escriure un correu electrònic a secretaria@gepec.cat indicant les teves inquietuds i disponibilitat i ens posarem en contacte amb tu per explicar-te com pots implicar-te.

Un cop trobem plegats el projecte que encaixa amb els teus interessos, et passarem el contacte del coordinador del projecte perquè t’informi millor de quines tasques pots realitzar i amb quina periodicitat.

  • Quin tipus d’activitats de voluntariat puntual organitzeu?

Casi cada cap de setmana hi ha activitats puntuals de voluntariat a diferents llocs. Per exemple, es pot participar en accions als Muntanyans de Torredembarra o a la finca de les Setjoles, a Pratdip, una finca pròpia del GEPEC on es desenvolupa un projecte de custòdia del territori i cada any es realitzen almenys 2 accions de restauració de marges, col·locació i revisió de caixes niu o altres.

A nivell puntual també es pot participar a fires i parades per donar a conèixer l’entitat a la gent.

També es pot participar en accions puntuals de restauració de barraques de pedra seca.

Es fan també diferents censos o seguiments d’animals i plantes, com la sargantana, el lliri dels muntanyans, diferents espècies de flora amenaçada i altres.

  • Quin és el principal projecte de voluntariat ambiental?

Un dels projectes de voluntariat més important són les estades de voluntariat als boscos de Poblet que es fa durant la tardor. Són estades d’entre dos i tres dies on es conviu amb tots els voluntaris al monestir de Poblet.

L’objectiu principal és donar a conèixer les feines que es fan a bosc, explicant les seves dinàmiques, com afecta el canvi climàtic, i a partir d’aquí fem algunes accions de gestió forestal amb eines manuals. Fem petites aclarides al voltant de les pistes o camins, hem restaurat alguna font, alguns marges de pedra seca, desbrossament de camins que han quedat abandonats, tornem a obrir el sender, fem una mica de bioconstrucció amb travesses de fusta…

La idea principal és apropar aquest coneixement de gestió del bosc a totes les persones que hi participen com a voluntàries.

  • Es pot participar realitzant tasques més… d’oficina?

També hi ha grups de voluntariat de defensa ambiental. Hi ha persones que participen voluntàriament en la redacció d’al·legacions a projectes que amenacen la biodiversitat com plans o projectes urbanístics.

També és molt necessari, no només preparar els documents, sinó posar-se en contacte amb l’entitat cada cop que es troba alguna amenaça al medi ambient.

Segurament qualsevol persona que vulgui participar amb l’entitat trobarà el seu lloc, ja que hi ha moltes opcions per participar-hi, i segur que alguna s’adapta a cada persona. Es pot fer més treball de camp o d’oficina… en funció del que més li agradi.

  • Què heu aconseguit fins ara gràcies a l’actuació voluntària?

La defensa ambiental és un dels pals de paller de l’entitat, ha sigut important durant molts anys a través de l’acció voluntària, i a través de la seva feina s’han aconseguit moltes fites.

Amb el projecte del corriol camanegre, és molt important la feina que fan els voluntaris per informar a la gent de la zona de nidificació de l’au per assegurar la seva conservació, ajudant a mantenir els seus nius.

A mi personalment el que més em toca d’aprop és el voluntariat a Poblet, ja que convius amb els voluntaris i ho acabes compartint tot, el dinar o dormir a la mateixa sala. És una manera de transmetre molt millor el coneixement sobre la conservació de la natura, no és d’un dia o d’un matí que vas a la feina i marxes, sinó que convius 24 hores al dia.

Interactues molt més amb la gent, et passes el dia al bosc, treballes conjuntament, i transmets molt més el missatge, els voluntaris el capten i s’ho fan seu ràpidament, ja que mentre treballen entenen perquè ho estan fent.

Quan acaba el cap de setmana penses: 15 persones que ja coneixen un racó nou, feines noves, coneixen la problemàtica de la zona… marxes satisfet d’haver aconseguit el que et proposaves al principi, i a més els voluntaris ho agraeixen molt, coneixen persones d’aprop, aprenen sobre el bosc, etc. Cadascú s’emporta un record que conservarà durant molt de temps.

  1. El millor moment que recordes amb els voluntaris…

El primer any del voluntariat a Poblet va venir TV3 a gravar. La tardor va ser molt plujosa, havíem d’anar a fer unes feines a una vall, i els periodistes anaven amb les càmeres grans, trípodes, etc. i havíem de creuar un barranc per on normalment no baixava gaire aigua i aquell cop en baixava bastant. Vam haver de fer un pont amb pedres per poder creuar, fer les feines i que TV3 pogués gravar.

Per falta de temps al final TV3 no va poder passar, i només ens va gravar a una altra zona mentres retiràvem plantes que queien al camí, una acció com de jardineria, i vaig pensar… ostres, han fet una notícia amb nosaltres allà com fent de jardiners traient branquetes…!

Vam riure molt i al final la notícia va quedar bé, però va ser curiós perquè no es va veure les feines principals que vam fer com talar pins o rebrots d’alzina, sinó que ens van veure traient branquetes.

Per participar al GEPEC o conèixer els seus programes de voluntariat ambiental, pots escriure a secretaria@gepec.cat o trucar al 977 33 11 42.

Compartir: