17/01/2022

Les taules de voluntariat als Parcs Naturals actuen per la natura

Més de 60 persones han participat el 12 de desembre a les activitats de voluntariat ambiental d’extracció de plantes exòtiques invasores, organitzades per les taules de voluntariat als parcs de l’Empordà i el Delta de l’Ebre

Sota el lema «Actuem per la natura, fem voluntariat als parcs», el passat 12 de desembre, es van organitzar 5 accions de retirada de plantes exòtiques invasores. Aquesta activitat ha estat la primera acció coordinada de voluntariat organitzada per les taules de voluntariat als Parcs Naturals de l’Empordà i el Delta de l’Ebre, un espai de trobada i coordinació de les entitats actives en implicar la ciutadania per la conservació de la natura.

Les activitats s’emmarcaven en la celebració del Dia del voluntariat, una jornada dedicada a posar en valor l’aportació i dedicació de les persones voluntàries, les quals aporten el seu temps de forma desinteressada per aconseguir un benefici comú, com és, en el cas del voluntariat ambiental, la conservació de la natura.

Van tenir lloc als Parcs Naturals de Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà, Montgrí Illes Medes i Baix Ter, l’Albera i Delta de l’Ebre, organitzades per l’Associació la Sorellona, APNAE, Salvem Platja de Pals, Som Mar i Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, respectivament.

Fins a una seixantena de persones, de totes les edats, van aportar les seves mans per col·laborar en la millora dels diversos hàbitats dels parcs, a través de l’extracció de plantes exòtiques invasores, com l’ungla de gat (Carprobotus edulis), l’atzavara (Agave americana) o la iuca (Yucca), plantes que tot sovint podem trobar a l’ecosistema dunar, però que poden tenir un gran impacte negatiu. Aquestes espècies poden desplaçar, o fins i tot eliminar, espècies autòctones. Són plantes que arriben per acció humana als entorns naturals, sobretot mitjançant la jardineria. La prevenció és el mètode més eficaç per evitar les pitjors conseqüències, però quan no és possible i l’espècie ja està instaurada, una bona opció és la seva retirada per tal d’afavorir l’ecosistema per les espècies autòctones.

Aquestes espècies vegetals invasores indirectament també afecten la fauna local, ja que molt freqüentment el seu medi per alimentar-se, fer-hi el niu o amagar-se de possibles depredadors depèn d’un ambient vegetatiu particular. A més, al disminuir la població d’animals, algunes espècies de plantes que es multipliquen gràcies a la interacció d’alguns d’ells veuen afectada dràsticament la seva reproducció.

Gràcies a l’acció de totes les persones voluntàries del 12 de desembre, s’ha pogut millorar l’hàbitat d’aquests espais.

A continuació es pot recuperar un vídeo resum de la jornada que va tenir lloc a la Platja de Pals, al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, organitzada per Salvem Platja de Pals, Gisfera i Gent del Ter:

Compartir: