04/11/2019
No us perdeu el Festival Suncine de cinema de medi ambient
100 pel·lícules sobre natura, medi ambient i activisme, es poden veure a la 26 edició del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, que se celebra del 6 al 14 de novembre, enguany amb un nou nom: SUNCINE
El 6 de novembre s’inaugura el SUNCINE, el cinema del sol, amb la projecció de Defend, “Defend, Conserve, Protect”, a l’Institut Francès de Barcelona. L’acte obre un programa amb 100 pel·lícules protagonitzades per l’activisme mediambiental, en tots els seus vessants.
De l’activisme de grans estrelles com Leonardo Di Caprio, Javier Bardem i Dan Aykryod, (“Sea of Shadows”, produïda per DiCaprio, “Santuary”, dirigida per Álvaro Longoria i protagonitzada per Javier Bardem, “Defend, Conserve, Protect”, narrada per Dan Aykroyd), al reconeixement al jove activisme de Fridays for Future, o la lluita contra el canvi climàtic des de les diferents sensibilitats religioses.
La categoria premiere inclou 7 pel·lícules que es poden veure també a la inauguració i a la clausura.
10 documentals competeixen pel Sol d’or la secció oficial.
- “El código”, una producció espanyola que explica la història d’un moviment internacional, liderat pel jutge Baltasar Garzón contra l’especulació amb aliments de primera necessitat, i perquè la contaminació a gran escala siguin considerades com a crims contra la humanitat.
- Des d’Irlanda arriba “Gaza”, un treball que documenta la vida quotidiana dels habitants de la Franja de Gaza quan aquest lloc no està sota el setge.
- “Patrimonio” és un documental produït entre Mèxic i els Estats Units. Retrata la resistència dels habitants de Todos los Santos en la costa meridional de l’estat mexicà de Baixa Califòrnia, el pla -suposadament sostenible- d’una multinacional de construir 5000 habitatges en un poble de tan sols 6000 habitants.
- ‘Andrés Carrasco, Ciència Disruptiva” que acosta la història d’un prestigiós científic argentí que va renunciar a la seva comoditat acadèmica en revelar els efectes nocius dels pesticides sobre la salut i
- “Hermanas de los árboles”, coproduïda entre l’Argentina i l’Índia que explica la història de les dones d’una comunitat que ja no tenen por de donar a llum a una nena, i cada vegada que neix una petita planten 111 arbres per a celebrar-ho.
- “Islands of Faith”, és un documental indonesi que acosta la història de set persones de set províncies diferents i diferents espiritualitats religioses i que actuen contra el canvi climàtic a partir de les seves creences.
- Una producció de Luxemburg, el documental “Cuentos del Rio” segueix a Yemm, un actor i mestre, que inventa una obra de teatre amb nens a Nicaragua per a reflectir la seva història, i la identitat i futur del país, mitjançant la relació amb el riu, mentre un home de negocis procedent de la Xina vol prendre el control de la ruta interoceànica de Nicaragua.
- El documental del Estats Units “Motherlad”, la història d’una mare primerenca i la seva “revolució social” amb la massiva implantació de la bicicleta en un món digital que es mou a ritme de la gasolina.
- “The River and the Wall” ens mostra l’aventura de cinc amics que recorren a cavall, amb bicicleta de muntanya i en canoa, 1200 milles al llarg del Riu Gran. El seu objectiu és documentar els possibles impactes que tindria la construcció d’un mur sobre una naturalesa verge.
- “Walking thunder” desenvolupa la història d’una família de fotògrafs que ha documentat durant més d’una dècada la importància de l’elefant per a Àfrica.
- “Islands of Faith”, és un documental indonesi que acosta la història de set persones de set províncies diferents i diferents espiritualitats religioses i que actuen contra el canvi climàtic a partir de les seves creences.
A l’apartat SUNCINE PLANETA competeixen 23 documentals de menys de 60 minuts. Són produccions amb alt contingut informatiu i didàctic, que conjuntament amb la secció oficial posen de manifest la importància del cinema com una eina transformadora que ens permet ser còmplices de moltes lluites i moviments que tenen com a objectiu salvar el nostre planeta i a nosaltres mateixos.
Enguany el festival fa un reconeixement a l’activisme ambiental dels més joves, amb la secció SUNCINE FOR FUTURE, divendres 8 de novembre als cinemes Girona. El cicle dóna visibilitat a una col·lecció de curts protagonitzats pels més joves. Són accions portades globalment, liderades per aquesta nova generació que reclama canvis en les polítiques mediambientals per a assegurar no sols el seu futur, sinó també el futur del planeta. Documentals per ser projectats al cinema i també en les xarxes socials del Festival i que seran un motiu d’inspiració per als més joves i hereus del futur del nostre planeta
A l’apartat de cinema de ficció i animació es projectaran 24 curtmetratges de ficció, 10 curts animats i 14 curts de ficció, amb mirades iròniques, divertides, reivindicatives, imaginatives de la situació social i ambiental del nostre planeta
El Festival inclou una secció dedicada a persones especialistes, amb un taller Professional dedicat a fer cinema sostenible“, la presentació del llibre “Natural Mente. Píldoras de ciencia y conciencia para disfrutar de la naturaleza sin dañarla” del naturalista i periodista ambiental espanyol César Javier Palacios. i l’entrega de a Beca Suncine-WWF per a la realització d’un curtmetratge sobre una temàtica mediambiental.
La secció SUNCINE EDU, que es desenvolupa a CosmoCaixa, està dedicada als infants. Es podrà gaudir de la preestrena en exclusiva la pel·lícula animada “Animales en Apuros” , on un grup d’animals emprenen una missió perillosa per a alliberar als seus companys animals, que han estat segrestats per extraterrestres perquè formin part d’un zoològic, i el taller de cinema “Històries d’un planeta” on els infants poden coneixer situacions ambientals i produir el seu primer curt de temàtica mediambiental amb tècniques Stop Motion.
Compartir: