04/10/2022

El 16 d’octubre és el dia mundial de l’alimentació: descobreix 16 entitats amb les que promoure un altre model alimentari.

Tots els aliments tenen, en última instància, origen en la natura.
Les tècniques i models de producció d’aliments dels darrers decennis han generat grans alteracions i impactes ambientals.
Per això es fa difícil, fins i tot impossible, conservar la natura sense afrontar el debat del necessari canvi del model agroalimentari. La majoria d’organitzacions dedicades a conservar la natura també promouen una agricultura i una gestió forestal properes a la natura. Amb els acords de custòdia agrària entitats i pagesia estableixen col·laboracions per dur a terme accions de conservació en les finques agrícoles.

Et presentem algunes associacions amb les que pots col·laborar que estan dedicant esforços a l’agroecologia, la pesca sostenible o lluitant contra el malbaratament alimentari.

1. IAEDEN

Entitat pionera en la custòdia agrària a l’Empordà, amb més de 15 acords de custòdia. Està compromesa a impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat.

2. GEPEC

A través dels acords de custòdia col·laboren amb propietaris agraris amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat de la finca, acollint espècies clau de flora i fauna. També tenen acords per la gestió i conservació dels olivers mil·lenaris al Montsià.

3. EIXARCOLANT

El Col·lectiu Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

4. CORREMARGES

Partint de l’etnobotànica  organitzen estudis d’investigació i assessoraments pràctics per protegir i millorar la biodiversitat tot recuperant i promovent els coneixements populars sobre la vegetació. Aposten per la custòdia agrària com una eina de conservació del paisatge i la seva biodiversitat que no es contradiu amb processos productius com l’agricultura ecològica o la recol·lecció de fruits i plantes silvestres.

5.TEMPS DE SAÓ

Des de  la zona agrícola de Mataró l’entitat impulsa l’agroecologia i promou projectes agroambientals de manera transversal, tenint en compte l’ecologia, la sobirania alimentària, el comerç just i millora de la salut i la qualitat de vida. A les parts productives de les finques aconsellen pràctiques agroecològiques i en les altres proposen  mesures de conservació, com la creació de basses naturals. 

6. GOB MENORCA

Entitat pionera en la promoció de la custòdia agrària , considera la pagesia és una peça clau en la conservació del territori. El programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca posa en valor el seu paper com a productors d’aliments i com a gestors de territori, i els reconeix com a aliats per a la preservació de la natura menorquina i la protecció de la biodiversitat.

7. RURBANS

Principalment a través de l’Escola de Pastors  treballen per garantir el relleu generacional de la ramaderia extensiva a través de la incorporació de nous agents al sector primari amb un enfocament agroecològic. També realitzen acompanyaments i serveis sempre sota els valors de l’agroecologia, la formació de qualitat, la sostenibilitat, la igualtat, el respecte, la il·lusió, la cooperació i el positivisme. 

8. ARRAN DE TERRA

Per donar resposta a alguns dels principals reptes als que han de fer front actualment tant la pagesia com les societats locals en el seu conjunt i partint dels principis  de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària la cooperativa Arran de Terra promou la transició cap a sistemes alimentaris i societats més justes i sostenibles. 

Acompanyen  processos locals de transició agroecològica, fomentant  la producció ecològica i el consum de proximitat, la cohesió territorial i social, la justícia social i ambiental, i la conservació dels ecosistemes i els recursos naturals.

9. L’ARESTA

Des del 2013 la cooperativa L’Aresta treballa per la sostenibilitat i la transformació social a partir del desenvolupament de l’agroecologia, la sobirania alimentària, l’economia social, solidària i feminista, mitjançant pràctiques de cooperació social i autogestionàries.

Elaboren d’aliments agroecològics, ofereixen educació i acció sociocomunitària, i duen a terme projectes de recerca social i la dinamització local agroecològica i cooperativa.

10. FUNDACIÓ EMYS

La Fundació Emys treballa per l’estudi, la protecció i la divulgació del patrimoni natural i cultural vinculat al medi natural, i ho fa a través de la custòdia del territori en àmbits forestals, agraris i zones humides.
Fomenten una gestió a llarg termini de la biodiversitat perquè persones, propietàries, gestores, persones expertes i usuàries del territori prenguin part activa en la seva gestió sostenible, a través, per exemple de la custòdia del territori, l’agroecologia.

Amb formacions, assesoraments, i l’Hort demonstratiu de Can Moragues  es pot  aprendre sobre les metodologies de l’agricultura ecològica i sobre les varietats locals d’horta de Catalunya.

11. GEVEN

El GEVEN  és una entitat que aposta per l’ecologisme com la manera de preservar el nostre patrimoni natural. Especialment implicats en la conservació del litoral del Baix Penedès, estan apostant recentment per la custòdia agrària arribant a acords amb propietaris per fer compatible la producció agrària amb la millora de la biodiversitat.

12. SUBMON

Submon és una entitat que treballa per a conservar la biodiversitat marina i per assolir un ús sostenible del medi marí. 

Ho fa promovent un canvi en la relació de la societat amb el mar, amb actuacions in situ i utilitzant i transmetent coneixement.

Per això  duent a terme projectes  que involucren a diferents actors interessats en espais de debats multisectorials, amb la finalitat de desenvolupar solucions interdisciplinàries que ajudin a protegir i sensibilitzar sobre les diferents espècies marines.  

13.PLATAFORMA APROFITEM ELS ALIMENTS

La PAA és una entitat sense afany de lucre que treballa en xarxa amb persones i entitats que promouen una cultura de l’aprofitament dels aliments. Es defineix com un moviment social i de transformació cap a un model alimentari més responsable i sostenible.

El full de ruta de la PAA està recollit al MANIFEST Prou Malbaratar Aliments!

Organitzen campanyes de sensibilització contra el malbaratament alimentaris com els “dinars de sobrats”, assessorament i accions jurídiques per incorporar en la legislació la lluita contra el malbaratment alimentari.

14. ESPIGOLADORS

La Fundació Espigoladors combat  les pèrdues i el malbaratament alimentari a la vegada que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.

A través dels espigolaments als camps amb persones voluntàries recuperen aliments que han estat expulsats del mercat garantint el dret a una alimentació saludable i creant  oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social a través de l’obrador Es imperfect.

També fan incidència per que la legislació actuï contra les pràctiques del mercat agroalimentari  que generen malbaratament. 

15. FUNDESPLAI

Fundesplai,  és una entitat sense afany de lucre que té per missió educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

El 2022 han creat l’exposició Menja, actua, impacta    per donar visibilitat al  descoberta del gran impacte que el sistema alimentari actual té sobre la salut de les persones i del planeta. És un viatge en què descobriràs que a través del menjar podem promoure un demà més saludable, just i sostenible.

També ofereixen el recurs educactiu “Menjar canvia el Món” on consideren que cal actuar amb eficàcia en el  sistema alimentari perquè esdevingui palanca de canvi per fer un món millor.

16. POR OTRA PAC

Por Otra PAC és una coalició formada per 50 organitzacions de ramaders i ramaderes extensius,  representants de la producció ecològica, ONG ambientals, de desenvolupament rural, persones expertes en nutrició i consum, entre d’altres.

Has estat treballant perquè la nova Política Agrària Europea incorpori  la visió d’una agricultura que

  •  incorpori més justícia i equitat amb les persones que es dediquen a l’agricultura, la ramaderia i amb altres habitants del medi rural, i proporcioni condicions laborals que aposten per la sostenibilitat, creant ocupació als pobles.
  • Sigui més saludable, de manera que asseguri l’accessibilitat a una alimentació sana i sostenible per al benestar de tothom.
  • Sigui més respectuosa amb el medi ambient, que recolzi les bones pràctiques agràries que permeten produir aliments, preservar els recursos naturals, l’agro i la biodiversitat i frenar el canvi climàtic, i siguin acords amb el benestar animal.
  • Sigui més responsable a nivell mundial, que contempli el desenvolupament sostenible al conjunt del planeta.

Compartir: