03/10/2019

Resum dels 2 webinars sobre el voluntariat ambiental a Catalunya

Aquest any 2019, des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura hem organitzat diverses accions per promoure i fomentar els plans de voluntariat entre les entitats ambientals, amb l’objectiu de sistematitzar els processos i dotar d’una millor estructura la gestió del voluntariat.

Una de les accions ha estat organitzar 2 jornades formatives on-line en format webinar sobre l’afectació de la Llei de voluntariat a les entitats ambientals, i sobre com elaborar un pla de voluntariat per una entitat amb projectes ambientals.

Les jornades van tenir una bona acollida, ja que va facilitar la connexió a distància d’un total de 60 persones, comptant amb al voltant de 30 persones de diferents entitats a cada sessió. Entitats que gestionen programes de voluntariat ambiental arreu del territori català, des del Pirineu, l’Empordà o el Delta de l’Ebre.

A continuació podreu trobar els vídeos de les dues sessions, així com les presentacions utilitzades, amb enllaços a documents d’utilitat per la gestió de voluntariat ambiental.

–          ‘Com afecta la Llei de Voluntariat a les entitats ambientals?’ Webinar 23 de maig.

Durant la sessió es va fer un recull de les principals implicacions de la llei de voluntariat de 2015 al dia a dia de les entitats amb projectes ambientals. Es va donar resposta a qüestions com: a què obliga la llei a les entitats, quines són les excepcions, quins són els drets i deures de l’entitat i dels voluntaris o quin és el paper de les administracions.

Aquesta sessió va comptar amb la participació de:

Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Gloria Arribas, Coordinadora del programa “Voluntariat per Collserola” del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, i membre de la Societat Catalana d’Educació Ambiental

Programa de la sessió

Presentació 1

Presentació 2

–          ‘Vols saber com elaborar i aplicar el pla de voluntariat de la teva entitat ambiental?’ Webinar 1 d’octubre.

La sessió dóna resposta als dubtes habituals amb els que pot trobar-se una entitat ambiental a l’hora d’elaborar el seu pla de voluntariat i de posar-lo en funcionament.

Ha comptat amb l’expertesa de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), una xarxa d’entitats amb anys d’experiència en l’acompanyament i assessorament a entitats per a l’elaboració dels seus plans de voluntariat qui va guiar la sessió, per tal de desgranar i conèixer en profunditat totes les parts del pla i del cicle del voluntariat, de la mà de dos experiències pràctiques amb entitats com l’Associació Hàbitats i la Fundació Catalunya la Pedrera.

Aquesta sessió va comptar amb la participació de:

Esther Prats, Tècnica de la Federació Catalana de Voluntariat Social

Susanna Izquierdo, Tècnica de la Fundació Catalunya la Pedrera

Estela Anglada, Tècnica de projectes i gestió de l’Associació Hàbitats

Programa de la sessió

Presentació

Per qualsevol dubte o consulta, la XCN posa a la disposició de les entitats un servei d’assessorament i acompanyament en l’elaboració i posada en funcionament dels plans de voluntariat de les entitats amb projectes ambientals. Podeu escriure a info@voluntariatambiental.cat o al 932 19 50 80.

L’organització i realització de les dues sessions formatives on-line ha comptat amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Compartir: