05/07/2024
10 propostes per a un estiu d’art i natura
L’art és un camí que ens porta a connectar amb la natura permetent-nos apreciar la seva bellesa i complexitat a través de sentits i emocions. Aquest estiu redescobreix el món natural amb la mirada de les propostes artístiques!
Et convidem a visitar 10 iniciatives vinculades amb les entitats i amb la natura.
1.L’Enciclopedia Mural d’Ivars d’Urgell
L’Enciclopèdia Mural és un projecte que combina art, educació i medi ambient a Ivars d’Urgell i Vallverd, embellint espais naturals amb murals de gran format sobre fauna singular. Iniciat el 2019, crea un vincle creatiu entre l’Estany d’Ivars i Vila-sana i els municipis, oferint una descoberta didàctica de les espècies de la zona.
Proposada per l’artista Swen Schmitz Coll i cogestionada amb el consistori, aquesta “enciclopèdia” mural, visible i accessible a tothom, inclou informació en panells i un espai web. El projecte dota el municipi d’identitat artística, apropant coneixement científic i naturalista, creant interès visitable durant tot l’any. Apunta’t a descobrir-ho!
2.Els voltors de la Vall de la Muga
Del 9 al 20 de juliol a Albanyà .
De l’ 1 al 9 d’agost al camping Bassegoda a Albanyà
Promoguda per The Pioneers Foundation, aquesta exposició s’emmarca en el projecte Custforest , on diferents entitats col·laboren per preservar i protegir els nostres boscos i la seva fauna. Descobriu la majestuositat dels voltors mentre apreneu més sobre la seva importància en l’ecosistema.
No us ho perdeu! Els voltors us esperen a Albanyà!
3.Concert Rebrotar
19 de juliol al Festival Rusc
Museu Terra de L’Espluga de Francolí
Una obra musical d’Anna Amigó Vilalta que explica el procés de separació entre persones i natura. Des d’uns orígens en harmonia perfecta fins a una actualitat de desconcert. De com de sobte, empesos per l’evolució social, ens podem trobar atrapats en un sistema que ja no respecta ni ritmes naturals, ni persones, ni aliments. De com aquests ritmes ens segueixen cridant dia rere dia i de què passa quan ens adonem que necessitem resincronitzar amb el nostre entorn.
El concert s’emmarca en el Festival de Poesia Rusc al Museu Terra.
4.Ecofeminismes augmentats: clima, aigua i dones
Fins al 19 d’agost a Sant Joan de les Abadesses
La mostra, creada pel Grup Gender & Science AIL amb la participació d’Animal Latitude, convida a reflexionar sobre els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes d’aigua dolça i la seva interacció amb les dones. A través d’un recorregut que combina la realitat augmentada amb material científic, plàstic i audiovisual, les autores qüestionen la gestió actual dels problemes ambientals relacionats amb l’aigua; i explorar futurs potencials basats en visions alternatives a la política contemporània. En el marc del projecte “Desperta, Art i Natura: Dones i Aigua” l’associació Animal Latiitude ha portat la mostra a Sant Joan de les Abadesses , apropant l’exposició a la ciutadania, fora de l’àmbit acadèmic, i amb l’objectiu de poder també explorar el rol de les dones al poble al llarg de la història, així com la seva relació amb el riu Ter i la força de l’aigua. Per això la mostra, amb la col·laboració de la Unió de Botiguers de Sant Joan de les Abadesses, es pot visitar passejant entre els comerços del municipi.Més informació en aquest enllaç
5.CineMar, un cicle de cinema on la mar és la protagonista.
Fins el 29 d’agost a Llançà
Arriba la tercera edició de CineMar, un cicle de cinema on la mar és la protagonista. Organitzat per Som Mar amb el suport de Ajuntament de Llançà i el Cineclub de Llançà.
6.Costa Esbravada
Del 6 de juliol al 4 d’agost a Blanes
Aquesta mostra fotogràfica promoguda per l’associació SOS Costa Brava compta amb les obres del periodista Miquel Riera. A través de la visió de les barbaritats constructives perpetrades de Portbou a Blanes aspira a conscienciar la ciutadania del fet que és necessari controlar, molt més del que s’està fent actualment, el creixement urbanístic a la Costa Brava. Durant el mes de juliol es pot visitar a la Casa Saladrigas de Blanes.
7.Eixida, el cicle de concerts solidaris amb la natura
Del 8 de juny al 7 de setembre a Riudarenes
Després de l’èxit de les edicions anteriors, aquest any des de Fundació Emys, torna a oferir el cicle de concerts benèfics que enguany organitza Perifèria Cultural durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre!
L’objectiu d’aquest cicle de concerts, que tindrà lloc a l’espai de Can Moragues, Riudarenes, i porta a Marc Parrot, Paula Valls o Clara Peya en cartell, entre d’altres artistes, és recaptar fons per tirar endavant diferents accions de conservació de la natura a la Plana de la Selva.
Més informació en aquest enllaç
8.Les papallones de la Plana Empordanesa
Del 3 de juliol al 30 de setembre al Cortalet. PN dels Aiguamolls de l’Empordà.
Exposició de fotografies de papallones que podem observar a la plana empordanesa, de diferents autors, i organitzada pel grup “Fortià Natura”.
9.Suburbia
Fins al 8 de setembre a Barcelona
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona proposa amb Suburbia una recorregut a través de la història cultural darrere l’ideal de vida de “la caseta amb jardí”, reproduït fins a la sacietat a la televisió, la publicitat o el cinema americans, i, sobretot, n’analitza la vigència i els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic.
10.Besart i el Mural de la Biodiversitat al Riu Besòs
L’EcoAula Visual del Besòs és un gran mural de més de 400 metres, que representa les espècies que habiten el riu Besòs. Ha estat creat per l’artista Swen Schmitz Coll, autor de l’Enciclopedia Mural d’Ivars d’Urgell, i és una aportació artística al projecte de renaturalització del riu. Es pot visitar entre el Parc de Can Zam i la desembocadura.
El riu Besòs també acul el Besart, el museu a l’aire lliure d’art urbà més gran d’Europa on es poden trobar creacions d’artistes reconeguts.
Compartir: