icocells ocells de jardi mallarenga

Cens d’hivern d’ocells de jardí

Icona data

dissabte 25 gener 01:00h - diumenge 26 gener 23:00h

Icona lloc

al jardí de casa teva, parc o baalcó


Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO)

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El dissabte 25 i el diumenge 26 de gener farem el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins.

El dissabte 25 i el diumenge 26 de gener farem el cens d’hivern d’Ocells dels Jardins. Recordeu que és un dels dos censos anuals en el qual us demanem a tots els participants del projecte que introduïu dades.

Ocells dels jardins“, un projecte de ciència ciutadana on podràs aprendre a reconèixer i comptar els ocells en el teu jardí, en un parc públic o, fins i tot, al balcó de casa teva! Esperem poder comptar-te entre els seus col·laboradors!

Teniu a la vostra disposició la fitxa del projecte (http://www.ornitologia.org/ca/fitxa_jardins.pdf) que us facilitarà molt la feina. La fitxa mostra tres grups d’espècies predefinits. En primer lloc, el de les 20 espècies que generalment són més comunes als nostres jardins i, a continuació, el que inclou 32 espècies freqüents però menys abundants o de distribució més localitzada. El darrer grup conté sis espècies d’altres animals perquè pugueu començar a fixar-vos en els habitants no plomats del vostre jardí (dos mamífers, l’esquirol i l’eriçó comú; un rèptil, el dragó comú; dos amfibis, la granota verda ibèrica i el tòtil comú; i una papallona, l’atalanta). Si has identificat una espècie d’ocell que no està entre les dels grups predefinits, hi ha un espai específic de la fitxa per anar-les afegint. A l’hora d’entrar-les al web, primer cal introduir les dades de les espècies dels tres grups predefinits i, un cop enviades, clicar a “Afegeix una espècie” a la part superior dreta del formulari.

Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d’individus diferents de totes les espècies que heu detectat durant l’interval de temps en què heu estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblin més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s’ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l’interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.

Preparats? Esperem veure les vostres observacions i fotos!

Compartir: