bosc de vicenç

Jornada d’educació ambiental i pràctica al Bosc de Vicenç

Icona data

diumenge 27 gener 2019

09:30h fins 13:30h

Icona lloc

L'Argilaga


GEPEC - EdC

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Proposta del Gepec per conèixer la finca en custòdia del Mas de Vicenç, amb una jornada dedicada a l'educació ambiental i a la pràctica.

El Bosc de Vicenç és un espai de convivència entre ‘Homo sapiens’ i l’ecosistema mediterrani, on podem fer interpretació de la natura i de la tradició cultural de la gestió sostenible de l’entorn.

Us proposem de començar per conèixer el Mas de Vicenç, que és una finca agroforestal i ramadera en actiu de 6,5 hectàrees destinada a l’educació ambiental i amb un acord de custòdia signat amb el GEPEC-EdC des de l’any 2008. Envoltada de dos boscos: una pineda a l’obaga i un alzinar al solell, la propietat intenta mantenir els usos seculars del treball del camp tot mirant d’afavorir la supervivència, el manteniment i el reviscolament de la flora i fauna mediterrània.

D’entrada podem fer una bona passejada des de l’Argilaga fins al Bosc, tot analitzant el capteniment que ja els nostres avantpassats observaven envers l’entorn i que la gent de l’Argilaga encara manté fermament. Fent camí coneixerem els usos agraris actuals i valorarem la diversitat de flora de l’alzinar, tot practicant la identificació dels arbusts, de les lianes i de les plantes característiques de l’ecosistema mediterrani.
Un cop a la finca, és preferible de fer un salt cap a la fauna que habita al Bosc de Vicenç. Es tracta d’apropar-nos-hi observant des de l’aguait la diversitat de visitants i d’habitants d’un punt d’aigua permanent.
Encabat, mentre ens endinsem a l’alzinar contemplant la varietat botànica que hi arrela, anem fent l’anàlisi de rastres sobre diversos substrats per extreure’n tota la informació possible, el seguiment de l’ocupació de caixes niu per a rates pinyades a través d’una sonda i l’observació de les càmeres de fototrampeig, analitzant les targetes gràfiques per descobrir la fauna que visita el Bosc de Vicenç quan no hi ha presència humana.
Al Bosc podem practicar tècniques de regeneració de l’alzinar com són la neteja i poda d’arbres i arbusts, l’expulsió d’espècies piròfites i competidores i la consolidació del substrat arbustiu mitjançant tècniques de propagació d’arboços, aladerns, marfulls…
Quan s’escau fem el seguiment de les trampes per a micromamífers parades la nit abans, trampeig no agressiu que permet conèixer i prendre les dades biomètriques de les espècies menudes que hi habiten, com són les musaranyes, els ratolins…
Si hi ha marxeta, fem una bona passejada fins al Mas de Moragues a través de la qual podem repassar les característiques dels conreus mediterranis i trobar exemplars centenaris de savina i de llentiscle.
La tècnica de la pedra seca és fonamental per al capteniment del paisatge ondulat dels nostres encontorns: podem fer pràctica de com es consolida un marge o fer una trona per protegir arbusts i arreplegar pedruscall.

Observacions

El lloc de trobada és el cafè del casal de l’Argilaga, situat en una esplèndida edificació modernista bastida per l’esforç dels cooperativistes de l’Argilaga al segle XIX.
Porteu calçat i roba còmodes, aigua, prismàtics, bloc de notes i llapis...
Si ve de gust, en haver acabat ens podem entaular per dinar. Tenim dues possibilitats: anar al casal de l’Argilaga, que és un bar de poble on fan tapes, entrepans i llesques, o bé encarregar alguna menja a ca Vinyals, on fan uns pollastres a l’ast molt ben condimentats i endrapar-ho al Bosc mateix.
La selecció de les activitats es fa d’acord amb l’època de l’any i segons les prioritats que la finca ens demani.
El mitjà de transport ha de ser particular, que es pot compartir.

Compartir: