dissabte 14 octubre 10:00h - diumenge 15 octubre 13:00h
Les Bassetes i la Fita del Terme.
Cubelles
Recol·lecció i preparació de llavors de llentiscle (Pistacia lentiscus). Col·laboració amb l'entitat Semillistas.
Sabieu que la natura no planta? Doncs és així, la natura sembra!
Qui ens dediquem a la restauració ambiental; i de fet tots els pagesos; sabem que les plantes nascudes en estat silvestre, solen ser més fortes que les conreades a viver. A més, tot sovint, el dur pinyol sota la carn del fruit està protegit per una dura closca que retarda la germinació fins que un animal l’empassa i l’escreta, passant abans per l’àcid dels seus budells.
Sòls així germina i surt una nova planta! en alguns casos, l’eclosió dels cotiledons es retrasa durant anys, fins que les condicions edàfiques i climàciques són ideals per al creixement!
Doncs en Dani, de Semillistas, estudia aquests processos i al seu laboratori en plena serra de Las Alpujarras, en fa pràctiques de camp sobre hàbitats mediterranis de muntanya. Nosaltres el volem ajudar amb un experiment similar en la nostra terra costanera.
ARBA Litoral i ARBA Cartagena col·laboren amb Semillistas, que està desenvolupant una metodología per a la Sembra Directa de llavors d’arbustos i arbres autòctons per a restaurar hàbitats mediterranis degradats, que inclou tractaments pre-germinatius i actuacions sobre el terreny.
El dissabte 14 d’octubre, a les 10h, recollirem els fruits del llentiscle dintre del terreny que custodiem en conveni amb l’Ajuntament de Cubelles: La Roureda Centenària de Les Bassetes. (Carrer Castellet, Cubelles)
El diumenge 15 d’octubre, a les 10h al Viver Forestal d’ARBA a la Fita del Terme (Camí Vell de Cubelles), despolparem els fruits i els donarem el primer tractament pre-germinatiu.
Tot seguit s’enviaran a Granada al laboratori d’en Dani de Semillistas, qui les donarà una sèrie de tractaments especialitzats per a cada tipus de planta, i aplicarà una cobertura per protegir la viabilitat de la llavor, que ens tornarà a enviar!
Quan les condicions siguin adequades, és a dir, si alguna vegada torna a ploure com cal…
… Practicarem una sèrie de sembres directes experimentals per restaurar amb conertura arbustiva alguns talussos degradats del riu Foix; dins el conveni de custòdia fluvial amb Agencia Catalana de l’Aigua; i així protegir-los de l’erosió i donar una futura oportunitat de successió ecològica a la roureda (entre els llentiscles crescuts serà possible la germinació de glans de roure).
Per un Riu Foix Viu!
Observacions
Les dues jornades es fan en ubicacions distintes, esteu al tanto!
Compartir: