Presentació del projecte “Posidònia activa” a Calafell

Icona data

divendres 1 juliol 2022

18:00h fins 20:00h

Icona lloc

Calafell


Anèl·lides, Serveis ambientals marins

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El projecte de ciència ciutadana Posidònia Activa vol cartofrafiar el fons marí e la Costa Catalana d’àrees no protegides per a localitzar i delimitar les praderies de posidònia, amb la col·laboració de submarinistes voluntaris i esnorquelistes.

Iniciem el projecte Posidonia activa aquest juliol 2022!!

Per conèixer i estar al dia de totes les novetats d’aquest any, us animem a assistir a la xerrada informativa, que tindrà lloc el proper 1 de juliol a les 18:00h al Plaça Manila, Passeig Marítim Calafell.
Explicarem la importància de la Posidònia, el projecte Posidònia Activa, així com, la localització de les praderies estudiades fins ara i com participar com a persona ciutadana científica en el projecte! No us la perdeu!

 

Posidònia activa: la importància de la ciència ciutadana en zones no protegides
El projecte de ciència ciutadana Posidònia Activa es duu a terme al fons marí de la Costa Catalana, pretén cartografiar els fons marins d’àrees no protegides per a localitzar amb exactitud i delimitar les praderies de fanerògames, així com estudiar la biodiversitat associada a aquestes. La qual cosa permetrà localitzar al mapa quines son les zones amb major importància biològica, promovent noves iniciatives per a evitar la reducció d’aquests ecosistemes endèmics de la Mediterrània.

La Posidonia oceanica és una espècie de fanerògama marina amb gran interès biològic ja que és precursora d’ecosistemes marins importants, és la llar i l’aliment de milers d’espècies, reservori de CO2, barrera natural que ofereix protecció costanera davant la regressió litoral, afavoreix l’oxigenació del mar, el manteniment del sòl marí i expulsa microplàstics del mar gràcies a les boles que produeixen les fulles seques. Per aquestes, i moltes altres raons, és imprescindible conservar aquesta espècies de fanerògama endèmica del Mediterrani, actualment en perill i amb una avançada regressió. Aquest projecte va començar l’any 2020 amb la missió de no deixar cap espai marí de la costa catalana sense mostreig, per protegir aquesta herba marina, que ens proporciona gairebé el 50% de l’oxigen del planeta.

Aquest estudi es porta a terme amb submarinistes voluntaris i esnorquelistes, els quals ens ajuden, a prendre les mesures biològiques per a observar l’estat de les praderies i a recollir les dades necessàries que permeten elaborar un mapa d’espècies marines de la zona i així estudiar els hàbitats de major importància biològica dels municipis estudiats.

Compartir: