17/04/2024

Dia de la Terra 2024: Planet vs Plastics

El 22 d’abril és una data especial: el Dia de la Terra.

El 1970 es va celebrar per primer cop, amb una mobilització social abrumadora en defensa del medi ambient als Estats Units : més de 20 milions de persones van sortir als carrers (al voltant del 10% d’habitants dels USA en aquells moments), demanant la creació d’una agència ambiental i de lleis destinades a la preservació del medi ambient.

Avui, amb problemes d’escala mundial com l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat, no ens podem permetre que  la reflexió ambiental no estigui present cada dia i en cada àmbit de la societat.   Cada any el 22 d’abril ens convida a actuar “per la Terra”, però ja fa temps que sabem que l’acció ha de ser continuada: cada dia, a tot arreu. A Catalunya també avui les entitats ambientals demanem una agència ambiental i lleis destinades a la preservació del medi ambient.

El 2024 s’ha triat com a tema del dia de la Terra la lluita contra el plàstic.  Aquest derivat del petroli que contamina amb la seva creació, transport, i és extremadament invasor un cop usat, va aportar una revolució social els anys ‘60. Però en el present el seu creixement i ús descontrolat ha esdevingut un dels problemes ambientals als que hem de fer front. 

El món està inundat de plàstic. Més de 400 milions de tones de plàstic es produeixen cada any, la meitat dels quals es conceben per a una vida útil d’un sol ús. Menys del 10% es recicla. S’estima que entre 19 i 23 milions de tones de deixalles plàstiques acaben en llacs, rius i mars.

Aquest any doncs et convidem a:

1. Seguir l’actualitat de les iniciatives legislatives en matèria de plàstic i envasos:

el tractat mundial #BeatPlasticPollution, la nova legislació europea contra el plàstic, la llei espanyola  i la llei catalana  de prevenció de  residus de Catalunya.  Segueix entitats com la Fundació Rezero, que  també lideren campanyes innovadores per promoure un ús responsable del plàstic i fomentar alternatives sostenibles, o com Good Karma Project i Surfrider que transformen les hores dedicades pel voluntariat ambiental en les platges en dades amb les que incidir en la legislació. 

2.Transformar la teva manera de consumir i de produir

Eliminar el plàstic de la cadena: sabem que és més dificil del que sembla, perquè ens encolomen plàstic contra la nostra voluntat per tot arreu!

3.Continua col·laborant amb les crides de voluntariat ambiental per l’eliminació de plàstic de la natura.

Amb aquestes accions no només s’allibera una petita part de l’entorn, sobre tot es posa de manifest la magnitud de la problemàtica. Per això aconsellem  a entitats i grups de voluntariat aportar les dades que recullen als projectes de recerca i de ciència ciutadana que hauran d’ajudar a impulsar millors normatives – i defensar-les del lobbys que busquen normatives afeblides-. Recorda que entre el 10 i 12 maig se celebrarà a Catalunya la campanya Let’s clean up, amb centenars d’accions de recollida de residus.

Gaudeix del Dia de la Terra cultivant la teva relació amb la natura i donant, si pots, el teu suport a les entitats ambientals: fent voluntàriat, fen-te soci o sòcia, o fent una donació a través de DonantAmbiental.cat

Compartir: