09/11/2018
6 projectes de voluntariat protagonistes de la Jornada Anual de custòdia del territori i voluntariat ambiental.
La jornada anual de la XCT-XVAC, és un punt de trobada per les persones i entitats vinculades o interessades en la custòdia del territori i/o el voluntariat ambiental. A la jornada del 6 de novembre de 2018 es van organitzar diverses sessions de formació i debat, per tal d’aportar informació i noves eines a les entitats ambientals.
5 projectes de voluntariat ambiental a Catalunya i 1 a Portugal que posen en valor la tasca de les persones voluntàries en els diferents àmbits d’actuació per la conservació de la natura i fer front als reptes ambientals van ser protagonistes.
– Fernando Alegria va exposar el projecte Energia Justa: voluntariat per combatre la pobresa energètica, impulsat per l’entitat ambiental Ecoserveis i l’entitat social ABD. Es tracta d’una iniciativa amb una forta component social, pel qual els voluntaris i les voluntàries han d’aprendre aspectes tècnics relacionats amb l’energia i també estratègies d’intervenció en els casos en els casos d’exclusió i la vulnerabilitat. Per això es fan sessions formatives i se sol actuar en equip.
– Xavier Llopart i Héctor Hernàndez de l’Associació mediambiental La Sínia van explicar el programa Empesca’t, un projecte de custòdia fluvial i ciència ciutadana. La seva finalitat és implicar la gent del territori en el seguiment les poblacions dels peixos a la conca del Gaià, perquè esdevinguin agents actius en la conservació de la natura. Actuen en els diversos municipis per on passa el riu Gaià i treballen especialment amb escoles.
– Remulla’t per la biodiversitat és el projecte de l’Associació la Sorellona que té per objectiu de recuperar hàbitats aquàtics alterats, eliminar espècies exòtiques invasores dels nostres ecosistemes, amb l’objectiu de donar a conèixer una problemàtica ambiental i apoderar a la població. Núria Canals va presentar les actuacions realitzades amb els voluntaris i les voluntàries.
– El Gepec va iniciar el 2018 el projecte Voluntariat al bosc de Poblet. Ramón Ferré va explicar com el projecte els ha permès obrir-se a la participació a perfils nous de persones voluntàries, diferents de les que normalment assisteixen a les crides de l’entitat. A més a més el projecte compta amb la complicitat dels monjos de Poblet, que acullen les persones voluntàries en les estades de més d’un dia.
– Andreu González va presentar el Projecte Boscos de Muntanya, posant l’èmfasi en que va néixer amb la voluntat de fer de pont entre la ciutadania i l’ecosistema d’alta muntanya, basant-se en el voluntariat ambiental, els criteris professionals i la complicitat de la gent del territori. Es va poder constatar com han augmentat les setmanes de voluntariat al bosc i el nombre de persones voluntàries. El projecte forma part de la xarxa europea Bergwaldproject, que organitza estades a Àustria, Suïssa i Alemanya.
A més, tot sumant experiències d’altres indrets, l’Ana Rita Pereira va presentar el cas d’èxit en la promoció del voluntariat internacional a l’Associació Montis de Portugal. Va explicar les diverses accions per la conservació de la natura, com la regeneració de roures i alzines, tasques per les poblacions de gaig, o l’ús de focs controlats.
També es va presentar el Pla Estratègic 2019-2022 d’Educació i Voluntariat Ambiental als Parcs Naturals de Catalunya. Marta Moratonas del Servei d’Espais Naturals Protegits de la Generalitat de Catalunya, va explicar que les entitats ambientals són les que han de liderar el voluntariat ambiental als parcs naturals, amb el suport de l’administració, i que el pla es troba en una fase oberta d’elaboració .
Compartir: