24/10/2024

LLençar menjar no és de bon gust

Del 16 al 24 de novembre torna la Setmana Europea per la Prevenció de Residus, una iniciativa dedicada a promoure activitats centrades en la reducció de residus. La paraula clau és prevenció, que implica que els materials i productes que consumim no arribin a convertir-se en residus. Si ens fixem bé, veurem que el canvi qualitatiu es produirà quan deixarem de generar-los en origen. Tanmateix, ai!, no només es produeixen més residus que mai, sinó que es generen al llarg de tots els processos del sistema de producció i consum. Fins i tot el menjar, que no hauria de ser considerat un residu, en aques sistema agroalimentari sovint acaba convertint-se’n.

Aquesta edició de la Setmana se centra precisament en el malbaratament alimentari, un problema amb greus repercussions ambientals, econòmiques i ètiques. Amb el lema “Food waste is out of taste”, es transmet el missatge que llençar menjar ja no és acceptable, ni des d’un punt de vista ètic ni cultural. El joc de paraules subratlla que el malbaratament alimentari és una pràctica que ha quedat fora de lloc, perquè no està alineada amb els valors de sostenibilitat i responsabilitat actuals. En definitiva, aquesta frase busca conscienciar sobre la importància de reduir el malbaratament d’aliments, deixant clar que no és socialment acceptable ni justificable. Però cada any, a la UE es generen més de 58 milions de tones de residus alimentaris. Això equival a 131 quilos per habitant.

Encara sou a temps d’inscriure activitats en l’agenda d’aquesta edició!

Compartir: