08/11/2024
Més de 16.000 persones s’impliquen a Catalunya a través del voluntariat ambiental
La Xarxa per a la Conservació de la Natura actualitza les dades d’impacte del voluntariat ambiental a Catalunya
El voluntariat ambiental és un fenomen vinculat a la participació activa d’una ciutadania connectada amb el seu entorn. Contribueix a la protecció dels ecosistemes, frenant la degradació ambiental i el canvi climàtic, crea consciència ambiental, promou hàbits responsables entre la població, millora la qualitat de vida mantenint espais naturals saludables per al benestar físic i mental, i permet a les persones adquirir habilitats i valors com la solidaritat i el respecte per la natura. Alhora el voluntariat és la força que ajuda a consolidar i créixer les entitats ambientals.
A través de l’estudi realitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura “Impacte del voluntariat ambiental a Catalunya 2023” podem fer una fotografia de l’estat del voluntariat ambiental actualment, i això permet poder avaluar les tendències al llarg del temps.
L’informe analitza 70 entitats, 57 de les quals promou el voluntariat ambiental com a eina d’implicació ciutadana. El 2023 es van implicar fins a 16.247 persones voluntàries ambientals, el que representa un augment de 1.588 persones més respecte al 2021, per tant, un augment d’un 9,7% en tres anys. D’aquestes, aproximadament un 19% actuen de forma estable durant l’any, el 77% de forma puntual a través d’activitats d’un dia, i el 4% restant a través dels camps de treball, que són activitats de voluntariat d’entre 2 i 15 dies. En total, es van organitzar fins a 805 activitats i formacions de voluntariat ambiental, registrades al portal voluntariatambiental.cat.
La dedicació del voluntariat estable és d’entre 1 i 2 hores a la setmana (50%), i el perfil d’edat del voluntariat, és d’entre 40 i 50 anys (63%), i majoritàriament dones, el 60%. En canvi, en el voluntariat puntual, la participació és equitativa quant al gènere (50% dones i 50% homes).
Quant als reptes identificats per les entitats, destaquen la dificultat d’arribar a públic jove per implicar-se en les activitats de voluntariat, i la falta de compromís i estabilitat del voluntariat en les organitzacions. Un altre repte és la falta de pla de voluntariat: un 62,5% diu no tenir-ne, tot i impulsar accions de voluntariat ambiental.
Quant a l’àmbit geogràfic d’actuació, les dades mostren com les entitats actuen principalment a la façana litoral del territori català, especialment en les zones més densament poblades. Així, les principals comarques on actua el voluntariat ambiental són el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Tarragonès, seguides per l’Alt i Baix Empordà, la Conca de Barberà, el Maresme i el Vallès Oriental.
Aquestes dades es complementen amb l’impacte del voluntariat en dos àmbits diferenciats i estratègics per a la conservació del patrimoni natural i cultural: els espais naturals protegits i els centres de fauna salvatge.
En els espais naturals protegits, les entitats s’organitzen al territori a través de les taules de voluntariat: llocs de trobada que serveixen per garantir la participació ciutadana coordinada amb els òrgans gestors dels espais naturals protegits. Durant el 2023, van estar actives quatre taules. A les Terres de l’Ebre s’hi van implicar 18 entitats, que van organitzar 52 activitats amb 1.211 participants. La taula de l’Empordà va comptar amb 23 entitats, que van organitzar 75 activitats, implicant a 1.695 persones. El Pirineu es divideix en dues taules. A la zona Oriental hi van participar 17 entitats, organitzant 10 activitats amb 226 assistents. I finalment, a l’Occidental hi van participar 21 entitats, organitzant 45 activitats amb 1.729 participants.
En els centres de fauna salvatge, s’impulsa el voluntariat als centres de Torreferrussa, Vallcalent i Aiguamolls de l’Empordà, de la mà d’entitats com l’Associació Grenp, la Fundació Trenca i els Aiguamolls de l’Empordà. En el cas de Torreferrussa, on hi van ingressar 15.750 animals, va comptar amb l’ajuda de 56 persones voluntàries. Després, a Vallcalent, van ingressar 4.811 animals i van comptar amb 28 persones voluntàries. I finalment, als Aiguamolls de l’Empordà, van ingressar 2.780 animals i van comptar amb 7 persones voluntàries.
Les dades de la infografia s’han extret de l’informe “Impacte del voluntariat ambiental a Catalunya 2023”, realitzat per la XCN el 2024, amb dades de 57 de les 200, aproximadament, entitats ambientals registrades a Catalunya, i de les accions publicades al web voluntariatambiental.cat el 2023. Una anàlisi més exhaustiva podria fer variar a l’alça aquests resultats.
Les dades del voluntariat als espais naturals protegits s’han extret de la“Memòria d’activitats en el marc de les Taules de Voluntariat dels Espais Naturals Protegits 2023. Les dades del voluntariat als centres de fauna s’han extret de les infografies dels centres de fauna i voluntariat 2023, elaborades per la Generalitat de Catalunya.
Aquest material s’ha elaborat gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’ajut del 2024 del Pla de Treball XCN – DGPA 2021-2025.
Compartir: