24/05/2024

Voluntariat per al SAM, el seguiment d’aus marines.

Cada primer dissabte de mes, els col·laboradors i col·laboradores del SAM es reuneixen en un dels 6 punts del litoral reservats per al projecte i dediquen dues hores a observar tots els ocells que veuen des de la costa.

Què és el SAM? És el Seguiment d’Aus Marines del litoral català.

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores.  En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Cal, doncs, informació detallada per poder millorar la presa de decisions i la gestió.

Les entitats Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Alive van decidir doncs col·labora per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins. I així va sorgir el projecte de seguiment d’aus marines al litoral català, una proposta de ciència ciutadana per a conèixer i fer el seguiment d’aquestes espècies que resulten ser indicadores de la salut del mar. Actualment col·laboren al projecte SEO/BirdLifeCatalunya, el Grup Natura Sterna, l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, el Gepec, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El SAM té com a objectius: estimar la grandària poblacional de les espècies d’ocells marins que es mouen pel litoral català, afinar la informació que se’n té de les seves fenologies, així com detectar els canvis en ambdós paràmetres canvis, entre d’altres.

Cada primer dissabte de mes, els col·laboradors i col·laboradores del SAM es reuneixen en un dels 6 punts del litoral reservats per al projecte i dediquen dues hores a observar tots els ocells que veuen des de la costa.

És a dir, 12 censos a l’any, per estandarditzar el cens amb altres seguiments d’ocells marins de contextos geogràfics superiors. Tot i això, també es poden fer censos complementaris qualsevol dia, a qualsevol dels sis punts de cens, de com a mínim una hora i només hores senceres, amb la mateixa metodologia. Aquests censos complementaris són molt beneficiosos per augmentar el volum de dades i fer més robustes les anàlisis. Cal, però, que s’informatitzin les dades a la plataforma Trektellen que és el portal de dades que s’utilitzarà

La propera sortides seran durant la Setmana de la Natura, el dissabte 1 de juny

Si t’hi engresques, pots acabar esdevenint un dels col·laboradors/es actius!

Inscripcions al voluntariat del SAM: marc.fusellas@ornitologia.org

Més informació i inscripicions en aquest enllaç

https://setmananatura.cat/2024/activitat/seguiment-daus-marines-sam-6/


Compartir: