12/01/2023

10 propostes de voluntariat ambiental per la fauna salvatge a Catalunya

Últimament és fàcil trobar-se,a les xarxes socials, una il·lustració que mostra, d’una banda, la diversitat d’éssers vius representada en una piràmide on hi ha l’home a la cúspide, i de l’altra tots els éssers vius distribuïts a una esfera. Es fa servir per contraposar el concepte d'”ego” al concepte d'”eco”, i transmet molt bé la idea que els éssers humans hauríem de reposicionar-se i ser més respectuosos amb la resta de veïns de la nostra comunitat, ja sigui d’aquells més vistosos i espectaculars com aquells més discrets.

Aquesta comunitat d’éssers vius a la terra és el que anomenem biodiversitat.

I quan la ciència ens diu que estem tenint una greu pèrdua de biodiversitat, vol dir que estem perdent espècies, espècies salvatges, individus i els hàbitats on poden dur a terme la seva vida.

Afortunadament moltes persones som capaces de commoure’ns per la vida, de sentir admiració pels espais on la vida es pot expressar, d’emocionar-se en veure els éssers vius precisament vivint, en llibertat.

El voluntariat ambiental és solidari, i dedica el seu temps també a protegir les espècies salvatges.

Però, com ho fa?

Normalment actuant de forma indirecta: recuperant els hàbitats, lluitant contra els impactes, i fent el seguiment de les poblacions per saber si es recuperen, o pateixen els danys derivats de la contaminació, la fragmentació, el canvi climàtic o les espècies invasores.

I sap que cadascuna d’aquestes accions està plena de moments emocionants, fins i tot sabent que quasi sempre el contacte amb les espècies serà des de lluny.

Perquè la tasca voluntària té sempre un retorn de satisfacció.

T’agradaria a tu també ser voluntari/ària per la fauna salvatge?

Aquí 10 propostes per seguir la natura per terra, mar i aire.

1. Voluntariat als centres de recuperació de fauna salvatge

Si ets voluntari/a de l’Associació GRENP, de la Fundació Trenca o de l’Apnae, pots participar en els projectes de col·laboració que aquestes entitats tenen amb el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, Vallcalent o els Aiguamolls de l’Empordà.

2. Voluntariat per al seguiment de ratpenats

Pots participar en el seguiment dels ratpenats col·laborant amb una entitat ambiental que participi al projecte o implicant-te al projecte de ciència ciutadana Ratpenats.org coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Pots triar entre 4 protocols diferents: el QuiroRius, el QuiroHàbitats, el QuiroCaixes i el QuiroRefugis.

3. Voluntariat ambiental per al seguiment de papallones

És bastant probable que sigui un dels primers animals que vas aprendre a dibuixar a la infància. Però realment saps quantes espècies de papallones hi ha a Catalunya? a la teva ciutat? Saps quanta informació ambiental ens poden donar? Pots aprendre tot això mentre et fas voluntari/ària del Catalan Butterfly Monitoring Scheme o l’Observatori Metropolità de Papallones

4.Col·labora al seguiment de cetacis

Ens preguntavem quantes papallones viuen a Catalunya. I dofins? Com es pot saber? Doncs fent observació .

Pots col·laborar en una sortida de mostreig dels projectes Foto-identificació i Plomes al Mar sortint a navegar amb l’Associació Cetàcea .

L’objectiu de les sortides és intentar trobar cetacis i realitzar fotografies de les seves aletes dorsals per a l’elaboració dels catàlegs de foto-identificació.

5.Voluntariat per al seguiment dels ocells

Fan falta molt ocellaires. No és només una agradable afició que et mou a sortir de matinada a passejar per la natura, i fer-te saltar d’emoció quan et trobes un nou ésser amb plomes. És que fan falta moltes dades! Per saber què passa amb els ocells, si tornen o no les orenetes? com van les migracions? han criat les espècies en perill d’extinció? hi ha vida en les ciutats? i al jardí? … Aquestes i moltes altes preguntes vinculen l’observació de les aus amb la natura. Amb la contaminació. Amb el canvi climàtic. Pots iniciar-te amb la majoria d’entitats ambientals. Al gener mateix amb els censos d’aus hivernants. I pots col·laborar directament amb molts projectes de ciència ciutadana, com els de ICO.

Si t’aficiones, pots passar de nivell i fer-te anellador/a . Com ho veus?

6.Col·labora en la recuperació dels hàbitats d’amfibis i rèptils

Són els grups de fauna més amenaçats, els amfibis i els rèptils. La seva absència d’un entorn, per tant, indica pèrdua de qualitat ambiental. Les entitats de conservació de la natura treballen per recuperar ecosistemes aquàtics i millorar les condicions ambientals per fer possible el retorn d’amfibis i rèptils. Col·labora amb la Societat Catalana d’Herpetologia, l’Associació de Naturalistes de la Tordera, el GRENP o la Fundació Emys, entre d’altres. Sigues voluntari/ària per les granotes, salamandres, tritons, tortugues, llangardaixos, serps de Catalunya!

7. Col·labora en la recuperació de la fauna dels rius: crancs i peixos

Els nostres rius encara no han recuperat tots els seus habitants.

Entitats com Adeffa, Molí del Fort, l’associació CEN o l’associació La Sinia, entre d’altres, estan treballant per la recuperació dels rius també amb jornades d’eliminació de cranc americà, espècie invasora que impedeix la recuperació del cranc de riu autòcton.

Mentre que l’associació La Sorellona, L’Aube, Paisatges Vius i la Fundació Andrena estan treballant per la recuperació dels peixos d’aigua dolça.

Hi vols col·laborar com a voluntari/ària ambiental?

8.Col·labora al seguiment de petits mamífers

Petits animals que passen desapercebuts per la gran majoria de persones.  Estan disminuint les poblacions de ratolí de camp? Com afecta el canvi climàtic o els canvis del paisatge associats a l’activitat humana? Tot això ho estudia la ciència, però tu també pots fer la teva aportació participant al projecte SEMICE, amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers o amb entitats com el Geven o el Grup Natura del Solsonès.

9. Col·labora al seguiment de mamifers a Catalunya

Continuem amb els mamífers: pots col·laborar amb el MammalWEB i el Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), i també participar en l’Atles del Mamífers de Catalunya amb l’Obsevatori de la Biodiversitat.

10. Col·labora al seguiment d’opistobranquis

Pots ser no saps que són, però quan ho descobreixis t’enamoraràs. Si t’agrada el mar pots participar amb l’associació GROC en l’elaboració de l’Atles d’Opistibranquis de Catalunya. T’hi apuntes?

Compartir: