19/06/2019

Voluntariat per la tortuga marina a les platges de Tarragona

tortuga caretta

Una proposta de voluntariat ambiental per dur a terme les nits i les matinades d’estiu a la platja.

“Caretta caretta” és la tortuga marina, també anomenada tortuga babaua, que habita el Mediterrani. L’estiu és el seu període de cria, en el que fa el niu i pon els ous, a la sorra de les platges. La tortuga babaua és una espècie amenaçada, catalogada com a catalogada com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa.

La seva principal àrea de nidificació és el mediterrani sud-oriental, és a dir les costes de Grècia, Turquia, Xipre… Però en els darrers estius hem presenciat postes també a la costa del mediterrani nord-occidental, és a dir a Catalunya. S’especula que busquin latituds més al nord, a causa de l’augment de les temperatures relacionat amb el canvi climàtic. Per tot això és molt important protegir les tortugues que arriben a les nostres costes, femelles, nius i les tortugues que neixin d’aquests nius.

Per estar atents de la possible arribada de tortugues, que arribin ferides o per pondre ous, les entitats ambientals tarragonines com Gepec, Associació Mediambiental La Sínia, Plataforma Platja Llarga i GATA, en col·laboració amb l’ajuntament de Tarragona, tenen un programa de voluntariat per la vigilància de les platges i dels possibles nius.

Els voluntaris i voluntàries passegen per les platges els vespres, atens a l’arribada d’una tortuga, i informant les altres persones usuàries de la platja. O bé de matinada, intentant trobar rastres. Es distribueixen les platges i els trams horaris, i pot fer sortir sols o acompanyats. En cas de trobar una tortugues  – o un altre exemplar de fauna marina- han de  trucar l’112, i garantir la protecció de l’àrea mentre s’espera l’arribada de personal tècnic.

L’Associació Mediambiental La Sínia apadrina la platja de Tamarit, La Mora i la Cala Jovera; el GATA la Savinosa i la Cala Capellans i la Plataforma Platja Llarga la Platja Llarga, l’Arboçar i la Platja de Becs i el Gepec les platges de Comandància, el Mirador i l’Arrabassada. Amb el grup de voluntariat per la tortuga marina del Gepec, de fet, es poden fer guaites a totes les platges de la província.

A principis d’estiu estan previstes sortides formatives per a les persones que desitgin incorporar-se a la xarxa de voluntariat per la tortuga a Tarragona. Per a inscriure’s es pot contactar amb les entitats:

  • Gepec 977 33 11 42; secretaria@gepec.cat
  • Ass. Mediambiental La Sinia: voluntariat@riugaia.cat, telèfon: 977 65 22 21
  • GATA: gata@gata.cat; telèfon: 608 14.11.49
  • Plataforma platja Llarga: laplatjallarga@gmail.com
  • o amb l’Ajuntament de Tarragona a través del Telèfon Verd 977 296 222 o escrivint a mediambient@tarragona.cat
tortuga_voluntaris_entitats
tortuga_voluntaris_entitats
tortuga rastres
tortuga rastres

Compartir: