11/07/2024

Estiu, platja….i voluntariat ambiental!

Arriba la calor i ens ve de gust un bany refrescant a l’aigua del mar, on poder submergir-nos literalment en la natura, sota el cel blau i un horitzó costaner de verdor, roques i sorra. Les platges, el mar, el litoral, són espais naturals i aquesta és la premissa que hem de tenir quan els mirem. Una mirada que ens han obligat a perdre darrere el ciment i l’asfalt, però que hem de saber recuperar. Per reconnectar amb les espècies i els diferents hàbitats vinculats al mar, pots implicar-te en projectes de voluntariat ambiental i amb sortides naturalistes amb les entitats ambientals.

Quins en coneixes?

LA BIOMARATÓ

Implica’t en la aquest projecte de ciència ciutadana per identificar la vida (BIO) al mar (MAR): BioMARató. Pots fer sortides autònomament o acompanyat per algunes organitzacions com Anèl·lides o Graellsia.

BIOPLATGES MET

Ajuda a identificar la biodiversitat de les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, des de Montgat fins a Castelldefels, amb el projecte BIOPLATGESMET. Pots reportar qualsevol espècie, i, durant l’estiu, participar al BINGO D’ESPÈCIES! has de trobar 5 espècies autòctones, 5 aus, 5 rèptils i mamífers, 5 tipus de restes orgàniques o 5 plantes aquàtiques invasores.

OBSERVADORS DEL MAR

Amb Observadors del mar   tot ciutadà o ciutadana pot ajudar a recopilar observacions i experiències sobre fenòmens que succeeixen en el mar, per fer recerca marina. Pots col·laborar amb 17 projectes, des de terra o des de dins del mar. També pots sumar-te a l’OdM Climate Tour per recollir dades de l’impacte del canvi climàtic en organismes marins dels projectes Alerta Meduses, Atenció Coralls, Praderies marines en reproducció, Peixos i escalfament

També en aquest cas pots participar autònomament o amb les organitzacions col·laboren en el projecte, com els centres de busseig.

VOLUNTARIAT PER LA TORTUGA CARETA

La tortuga careta està nidificant a les nostres platges i et necessitem per a protegir el niu! Inscriu-te a la borsa de voluntariat per a la tortuga babaua!

VOLUNTARIAT PEL CORRIOL CAMANGRE

Cada any, durant l’època de nidificació del corriol (de febrer a agost), el voluntariat del GEPEC fa prospeccions a les platges de diversos municipis per localitzar exemplars i nius de corriol, avisar a les autoritats pertinents i instal·lar proteccions provisionals per evitar-ne la predació.

Això es compagina amb un seguiment rigorós del nombre d’ous i corriols, així com una campanya regular per sensibilitzar la població sobre la necessitat de protegir aquesta espècie d’au i l’espai natural on viu.

LIFE MEDCLIFFS

Les plantes exòtiques invasores són un dels factors que més altera i impacta sobre el paisatge costaner. Col·labora amb aquest projecte ajudant a identificar-les per fer possible la seva gestió.

RECOLLIDES I CARACTERITZACIÓ DE RESIDUS A LES PLATGES I SOTA EL MAR

Són diverses les associacions que surten regularment a fer recollides i caracteritzacions de residus a les platges, fent caiac o sota a l’aigua al llarg del litoral. Com Good Karma Projects, l’associació CEN, Surfrider, Thalassa Canet, entre moltes altres, o els centres d’activitats subaquàtiques vinculats a la FECDAS.

Troba les seves crides en aquest portal, a les seves xarxes socials, o busca al teu municipi quin grup sol convocar aquest tipus d’actuacions. També pots ser tu qui les impulsi, demanant el suport d’entitats com Good Karma Projects o Surfrider.

Recorda que si feu la caracterització dels residus que heu retirat, esteu col·laborant, a més a més, a elaborar informes amb els que podrem canviar les normatives i atacar el problema dels residus des de l’orígen. Hi ha diversos protocols i apps com Marnoba, eLitter o Ocean Conservancy.

SEGUIMENTS DE LA BIODIVERSITAT MARINA

Col·labora amb entitats com l’Associació Cetàcea o la Fundació Alive amb les sortides per al seguiment de cetacis I ocells.

Entitats com el GRENP, Posidonia 2021, i els centres col·laboradors d’OBSERVADORS DEL MAR organitzen censos de biodiversitat submarina.

DESCOBREIX ELS ESPAIS NATURALS I ELS PROJECTES CONSERVACIÓ I RESTAURACIÓ DE LA COSTA

Aprofita les sortides de descoberta organitzades per les entitats ambientals que actuen al litoral! Visita els espais naturals protegits i els espais defensats des de les entitats ambientals: des de l’Albera al Delta de l’Ebre, passant pels Aiguamolls de l’Empordà, les Illes Formigues, la desembocadura de la Tordera, Les Madrigueres del Vendrell, les dunes de Torredembarra o Santes Creus a L’Ametlla de Mar. Queden molt pocs trams de costa en bon estat. Cal defensar-la i ampliar-la, pel seu valor i pels serveis que un litoral sa ofereix a la societat. Especialment sota l’amenaça del canvi climàtic, la natura costanera sana esdevé una defensa!

Logo SOS Costa Brava

SUMA’T ALS MOVIMENTS DE DEFENSA DEL LITORAL

Tot i haver-hi un clar consens sobre la necessitat de recuperar la salut del mar i del litoral, els atacs cap la natura no desisteixen.

SOS Costa Brava actua formant i mobilitzant la ciutadania, fent denúncia pública de les agressions i amb la defensa jurídica del litoral.

Suma’t a les organitzacions que actuen en defensa dels ecosistemes marins i litorals!

Compartir: