17/02/2022

Voluntaris i voluntàries compromesos amb la terra  i l’agroecologia

L’agroecologia és la clau per a arribar a un sistema agroalimentari  sostenible, resistent, eficient, biodivers i socialment just. 

Impulsar la transformació del sistema, així com l’accés a la terra per a iniciatives agroecològiques, es pot fer també des del voluntariat ambiental. 

“Cuidando la tierra, retrato de voluntarios y voluntarias comprometidos con la tierra y la agroecologia” és un llibre que presenta 16 persones d’arreu d’Europa, 3 catalanes,  que aporten els seus coneixements, temps i energia per preservar les terres de conreu i donar suport als nous agricultors agroecològics.

Il·lustra les diferents motivacions i maneres amb les que els voluntaris poden donar suport a l’accés a les iniciatives de la terra: des de donar suport a nous pagesos i estudiar les terres disponibles, fins al seguiment de la biodiversitat i la salut del sòl, o fins a la conscienciació, la recaptació de fons o convertir-se en portaveu.

El llibre també mostra als responsables polítics i a les institucions que l’accés a la terra no és només un tema tècnic que pertany als agricultors, sinó que en realitat toca i mobilitza els ciutadans tant de les zones rurals com urbanes. De fet, l’ús de la nostra terra connecta directament amb l’alimentació, però també amb la conservació de la natura, la salut, els llocs de treball, el clima, etc.

Gràcies al seu bonic format il·lustrat, llenguatge senzill i disponibilitat en sis idiomes  el llibret és fàcilment accessible per a persones que ja donen suport a l’accés a iniciatives de la terra, així com per al públic en general interessat en l’alimentació i l’agricultura.

Aquesta publicació ha estat elaborada per membres de la xarxa europea Acces to land, creada el 2012 reunint organitzacions de tota Europa que promouen l’accès a la terra per l’agricultura agroecológica i el relleu generacional. Aquesta publicació és un dels recursos produïts en el curs d’una associació Erasmus + de tres anys finançada per la UE: Configuració d’una plataforma d’aprenentatge per a l’accés dels agricultors a la terra.

Es pot descarregar en aquest enllaç

Compartir: