Catsharks

Taurons i rajades: nou projecte a Observadors del Mar

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

mar Mediterrània


Observadors del Mar

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El nou projecte de ciència ciutadana Taurons i rajades, fruit de la col·laboració de Catsharks i Observadors del Mar, pretén centralitzar la informació d'albiraments d'aquestes espècies amenaçades.

Taurons i rajades” sorgeix de la col·laboració de Catsharks, organització dedicada a l’estudi i conservació d’elasmobranquis, amb Observadors del Mar. El nou projecte té com a objectiu la participació de la ciutadania en la recollida d’informació útil de taurons i rajades perquè en prengueu coneixement i conservació.

Els taurons i rajades compleixen un paper clau com a depredadors en la regulació dels ecosistemes marins. Es tracta d’un grup divers que es troba sota la pressió de la sobreexplotació pesquera i la destrucció d’hàbitats. El fet de ser espècies de creixement lent i reproducció tardana els fa especialment vulnerables a aquestes pressions. Gairebé el 50% de les espècies de condrictis (el grup que engloba a taurons i rajades) del Mediterrani es troben amenaçats d’extinció, segons la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN). El declivi d’aquests depredadors és global, per la qual cosa la seva conservació és una prioritat.

Els albiraments de taurons i rajades són escassos, per això qualsevol observació té un gran valor. A més, fins ara la informació dels albiraments està fragmentada. Per aquesta raó, la Xarxa Nacional de Elasmobranquis proposa a Observadors del Mar com la plataforma de ciència ciutadana marina de referència per a reportar els albiraments d’aquestes espècies amenaçades.

Així pots implicar-te

Els taurons i les rajades no són molt abundants, però els pots veure des d’una barca, des de la platja o sota l’aigua. Si veus algun pots fer fotografies o vídeos que serveixin d’evidència de la seva presència. També pots informar de la seva abundància, localització i altres aspectes que et semblin rellevants.

Explora el mapa! Si ho prefereixes, pots cercar observacions per la seva ubicació geogràfica.

 

Vols ser un observador/a ?  Inscriu-te en aquest enllaç.

Observacions

Vols ser un observador/a ?  Inscriu-te en aquest enllaç.

Compartir: