24/05/2024

Boomer? Millennial? Gen X, Y, Z? Siguem #GenerationRestoration. Dia Mundial del Medi Ambient

Som la primera generació que té consciència de les immenses conseqüències d’algunes pràctiques, passades i, ai!, encara presents! Però també som l’inici de la generació de la restauració dels ecosistemes. No importa si ets boomermillennial, gen X o gen Z: tots som Generation Restoration.

La natura és la principal “estructura” d’un estat.
La natura és la que fa del nostre un planeta viu, i no una roca inert vagant per l’espai.
La natura és la que ens ha convidat a existir. A coexistir, a cooperar i a compartir, on tot està connectat.

Aquest any el Dia Mundial del Medi Ambient ens recorda la llarga història del planeta i la dels humans en la terra i se centra en la Restauració dels Ecosistemes.

La Biodiversitat és la vida a la terra: el Dia Mundial de la Biodiversitat que hem celebrat el 22 de maig ens ha convidat a ser part del Pla: el Pla per la Vida a la Terra. Un pla que necessitem després d’haver constatat una regressió en espècies i hàbitats: es tracta d’una falla en tantes peces que pot comprometre el sistema complet: és a dir l’alimentació, la salut, l’economia. És l’emergència ecològica que avança en paral·lel a l’emergència climàtica.  Emergència ecològica encara poc i malament recollida pels mitjans de comunicació. Emergència ecològica que, insistim, té a veure amb alimentació, salut i economia. El Pla té 4 objectiu principals, el primer d’ells és protegir i restaurar la natura.

Fa més de 100 anys que les primeres sensibilitats científiques i socials van entendre que el patrimoni natural és el principal patrimoni d’un territori. Així va néixer el concepte dels Parcs Naturals i Espais Naturals Protegits, que avui posen en evidència tot el seu valor, natural, social i econòmic. I com a actius de salut. El 24 de maig se celebra a Europa el Dia dels Parcs Naturals, amb un missatge molt clar: Vota per la Natura. Els ciutadans i ciutadanes europeus tenen dret a un medi ambient sa on viure, treballar i gaudir, i cal reivindicar una bona protecció dels espais naturals, reconeixent el seu paper central en garantir una societat sostenible i resilient. Aprofitant que el 9 de juny se celebren eleccions europees, els Parcs Naturals també ens manifesten la importància de Votar per la Natura.

Recorda que a Catalunya també tens l’oportunitat de descobrir els Parcs Naturals col·laborant amb les entitats i els projectes de ciència ciutadana que participen de les Taules de Voluntariat dels Parcs.

La connectivitat entre espais, hàbitats i ecosistemes del territori és un dels factors essencial per a una natura sana . Cal posar en valor les entitats i les institucions que fan conservació de la natura en nombrosos indrets del territori. I les que defensen dels atacs destructius en altres territoris, just en un moment en que el seny parla de reconnectar i seguir ampliant el puzzle de la connectivitat. Aquest és el tema d’enguany de la Setmana de la Natura on podràs conèixer i implicar-te en espais naturals protegits, i en els que estan per protegir.

I sí, el Dia Mundial del Medi Ambient també ens parla de Restauració dels Ecosistemes. I ens recorda que som precisament a la Dècada de la Restauració dels Ecosistemes. I que vol dir restaurar els degradats i protegir els que no ho estan. I que Ecosistemes és en plural: hi ha els marins i litorals, els rius i les zones humides, els boscos i les muntanyes, les terres de conreu, i sí, també els ecosistemes naturals on estan ubicades les ciutats i on hi viuen milions de persones…

I sí, ser #GenerationRestoration de vegades vol dir plantar arbres, però també pot voler dir erradicar espècies invasores, promoure l’agroecologia, no sobreconsumir, canviar-se de companyia electríca o desplaçar-se en bicicleta

Va per tu boomer, i per tu millennial, i per tu Gen X, o Y , o Z… Ho hem de fer tots els presents per les generacions futures, per la vida a la terra.

Compartir: