15/03/2019

Comunicat de suport a la vaga mundial de joves pel clima #ClimateStrike #FridaysForFuture

climate strike #fridaysforfuture

Aquest divendres 15 de març infants, adolescents i joves estudiants de 123  països, a  2052 ciutats del món, reclamaran als seus governs que actuïn per frenar i revertir el canvi climàtic generat per la humanitat, per començar, respectant l’acord de París en el que es fixava l’augment de la temperatura a un màxim de 2 graus .

Perquè són ells i elles els que, en major mesura, patiran els efectes de l’escalfament global, i no poden entendre que els adults que diuen estimar-los tant, s’estiguin jugant el seu futur. Greta Thundberg és l’activista sueca de 16 anys que ha aconseguit contagiar a estudiants de tot el món, especialment menors de 20 anys, que han començat a rebel·lar-se contra la reticència de governants a prendre’s el canvi climàtic seriosament.

‘No hauríem d’estar fent vaga, molts de nosaltres no podem ni tan sols votar, però volem que sentiu el pànic que nosaltres sentim en saber com serà el planeta en el qual haurem de viure, per culpa de vosaltres. Heu d’actuar ja, o voleu passar a la història com a una generació de malvats? Perquè ens demaneu que estudiem si després no feu cas a qui estudia?’ Conceptes com aquests formen part dels contundents discursos de Greta Thunberg i del moviment, batejat com a FridaysforFuture.

La Xarxa per la Conservació de la Natura som una associació civil que treballa per la protecció del medi ambient, buscant especialment la implicació ciutadana: ens relacionem amb molts públics, aquells que tenen capacitat d’actuar en el present, i també intentant apoderar infants i joves, que prendran decisions en el futur, a través d’experiències a la natura. Les entitats que formen part de la XCN, no només intenten transmetre incansablement el coneixement i l’amor per la natura, sinó també la capacitat que té cada persona d’actuar i incidir positivament en ella, i la importància de fer-ho de forma organitzada. Tal com diu Greta Thundberg, mai s’és massa petit per poder canviar les coses.

Que els nois i noies més joves estiguin preocupats i hagin decidit actuar, és, malauradament, una trista satisfacció. L’amenaça sobre el planeta que significa el canvi climàtic no és motiu d’alegria, i que qui mobilitzi el món hagin de ser els i les adolescents, hauria de ser una vergonya per les persones adultes.

Des de la XCN volem donar-los suport a la gran marxa mundial del dia 15 de març, i a les aturades que realitzen cada divendres.

Agraïm l’inestimable rol que han agafat per posar a l’agenda l’acció contra el canvi climàtic, i volem recordar-los que les entitats ambientals són espais de participació i acció on tenen les portes obertes.

Compartir: