09/02/2024

Connecta amb la natura a Girona amb GiroNAT

GiroNAT és la paraula que sintetitza el gir cap a la renaturalització per fer una Girona més resilient i saludable. La participació de la ciutadania n’és un dels trets definitoris d’aquest ambiciós projecte.

Compta, de fet, amb una agenda amb la qual es pot participar en jornades de descoberta, accions de voluntariat ambiental, i sessions de salut i natura. A més a més, promou un espai de participació per la cogestió, GiroNat Lab, que vol fomentar un model de governança compartit.

Les entitats ambientals La Sorellona, Selvans, l’Associació de Naturalistes de Girona o SEO/BIrdlife Catalunya, així com els Centres Cívics de la ciutat i altres equipaments comunitaris col·laboren amb aquesta reconnexió de la ciutat amb la natura.

Si vius, treballes o fas vida a Girona i vols ser part activa de GiroNAT pots consultar el portal de participació ciutadana així com l’agenda o clicant en aquesta imatge.

Descobertes de natura

Sortides de descoberta i voluntariat ambiental per la flora i la fauna que conviu a Girona als espais verds, entre les roques i els rius i basses de la ciutat. 

Itineraris de benestar en la natura

Gaudeix de les passejades guiades en entorns naturals com les ribes de l’Onyar i el bosc terapèutic de Palau Sacosta,  amb un seguit de propostes per enfortir la reconnexió de la natura, la salut i el benestar psicocorporal. 

Sant Narcís Silvestre

Aprèn a reconèixer i identificar les plantes silvestres presents al barri i els seus usos i propietats.  

GiroNAT Lab

Aquest és l’espai participatiu de cogestió per agilitzar la transició verda a Girona.

Gironat es descriu com a un gir estratègic en el paper de la natura en la ciutat, i, de fet, el projecte s’explica a través dels girs: un gir en la planificació urbana, que incorpora la primera Estratègia Integral de Renaturalització; un gir que busca més natura per aconseguir la distribució uniforme dels serveis ecosistèmics que la natura aporta – millorant i connectant la infraestructura verda i blava- ; un gir cap a la resiliència, apostant per la millora contínua de les polítiques ambientals municipals integrant de forma transversal les solucions basades en la natura (SBN), un gir cap a la salut preventiva, impulsant una ciutat més habitable i promovent la infraestructura natural com a actiu de salut, un gir cap a la transformació social, garantint l’accés i l’ús de la natura a tota la ciutadania i contribuint a una ciutat més sensibilitzada i justa socialment i ambiental i un gir cap a la innovació, apostant per la cogeneració de coneixement, governança compartida i la incorporació de millors pràctiques.

Està organitzat en 17 tipologies d’accions, que inclouen des de la restauració fluvial, a la creació de jardins comunitaris, la renaturalització de patis escolars i de basses, o la millora de la biodiversitat en general.

Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Girona en el marc del Pla Next Generation EU, cofinançat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), i en la que formen part l’Associació La Sorellona, la Universitat de Girona, l’Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO/Birdlife i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).

Compartir: