03/12/2021

El 5 de desembre, posem en valor la tasca dels voluntaris i voluntàries ambientals

El 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat, un moment de l’any especial per reconèixer la implicació de persones voluntàries d’arreu del món, que aporten el seu temps i les seves mans per fer possible un món social i ambientalment més just.

A Catalunya, més de 14.000 persones s’impliquen cada any per la defensa i preservació de la natura. Arreu del territori, ajuden a conèixer i millorar l’estat de conservació de diferents hàbitats, com els boscos, els espais agraris, els rius, la costa o els racons de biodiversitat que també podem trobar als entorns urbans.

El Voluntariat Ambiental és una porta d’accés a conèixer el funcionament dels cicles naturals, els ecosistemes i les espècies que hi habiten. S’aprèn actuant, entenent quines són les causes de la degradació ambiental i prenent part activa en la seva solució. Connectar amb la natura, de la que formem part, ens ajuda a actuar per conservar-la.

Actuem per la natura, fem #VoluntariatAlsParcs

Les taules de voluntariat als Parcs Naturals són espais de participació d’entitats per coordinar accions i aprofitar de manera conjunta les oportunitats que ofereix el voluntariat en els espais naturals protegits.

L’objectiu de les taules és consolidar un model de col·laboració i suport continuat entre l’òrgan gestor i les entitats amb voluntariat, un model basat en la cerca de complicitats i la voluntat de col·laboració i acció conjunta de les dues parts. Actualment, estan en funcionament les taules de voluntariat ambiental: dels ENPE de l’Empordà i del Delta de l’Ebre.

Amb aquest vídeo volem reconèixer la tasca indispensable de totes les persones implicades per la natura als Parcs Naturals:

Jornades de voluntariat del 12 de desembre

A través de la tasca coordinada de les taules de voluntariat, s’ha organitzat una activitat de voluntariat a cada Parc Natural participant de les taules, a través de les entitats de voluntariat actives al territori.

El 12 de desembre, com no pot ser d’altra manera, celebrem el Dia del Voluntariat actuant per la natura. Al llarg del matí, tindran lloc 5 activitats simultànies d’extracció de plantes exòtiques invasores:

  • 10h. Parc Natural del Delta de l’Ebre (PNDE). Deltebre. Organitza: Voluntaris del PNDE. Veure aquí.
  • 10h. Parc Natural de Cap de Creus (PNCC). El Port de la Selva. Organitza: la Sorellona. Veure aquí.
  • 10h. Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (PNMMBT). Torroella de Montgrí. Organitza: Salvem Platja de Pals. Veure aquí.
  • 10h. Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera (PNINA). Colera. Organitza: Som Mar. Veure aquí.
  • 10.30h. Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE). Sant Pere Pescador. Organitza: APNAE. Veure aquí.

Per participar a alguna de les activitats és necessària inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

Totes aquestes activitats es poden trobar a través de l’apartat «Voluntariat als Parcs Naturals» del web voluntariatambiental.cat, un espai on es publicaran també futures activitats de voluntariat que tinguin lloc a l’entorn dels Parcs Naturals, a més de notícies d’actualitat relacionades amb el voluntariat als parcs.

Compartir: