15/01/2021

Es constitueixen la Taula de Voluntariat Ambiental dels Espais Naturals Protegits del Delta de l’Ebre i de l’Empordà.

voluntariat Delta Ebre

El desplegament del Pla Estratègic d’Educació i Voluntariat ambiental als Parcs Naturals de Catalunya ha donat lloc a la creació de les primeres Taules de Voluntariat el passat mes de desembre.

El dia 10 es va constituir la Taula de voluntariat del Parc Natural del Delta de l’Ebre, de la que en formen part, de moment, les entitats Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Associació Picampall, SEO/BirdLife, Fundació Catalunya la Pedrera, Fundació Plegadis, Institut Català d’ornitologia (ICO), Societat Catalana d’Anellament, GEPEC, Voluntaris de la Caixa a les Terres de l’Ebre i la Jove Cambra Internacional (JCI) d’Amposta.

El dia 16 de desembre es va constituir la Taula de voluntariat dels Espais Naturals de Protecció Especial de l’Empordà, que aplega el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Hi formen part, de moment, més de 20 entitats, tals com la IAEDEN, l’APNAE, Associació La Sorellona, la Fundació Catalana de l’Esplai, SUBMON, SOS Costa Brava, Salvem Empordà, Escoltes (“Xiprers al vent” de Figueres, “Els Xots” de Castelló d’Empúries, etc.), Casals d’estiu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Associació Platges Netes de Llançà, Amics de la Natura de Cadaqués, Amics de Sant Silvestre, Via Pirena, Amics de Santa Caterina, Associació l’Escala Cívica, Gent del Ter, Cercle Català d’Història, Associació Salvem Platja de Pals, Adrinoc Col·labora per paisatge (Alt Empordà), Associació Mar i Muntanya d’Amics de l’Estartit, Projecte Desembossa’t (Camp d’Aprenentatge d’Empúries), TOT més Net (Grup de joves de Torroella de Montgrí), La Brigada del Salabret de l’Escala,

“Ampliar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i biodiversitat” i “augmentar la participació individual i col·lectiva en la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat” són dos objectius de l’estratègia catalana de patrimoni natural i biodiversitat ESNATURA. Per això es preveuen accions directament relacionades amb l’educació i el voluntariat ambiental, tal com l’articulació dels programes amb els espais naturals. És en aquesta estratègia on s’emmarca precisament Pla Estratègic 2019-2022 d’educació ambiental i voluntariat als Parcs Naturals de Catalunya.

La creació de les Taules permet crear complicitats i sinergies, tal com mostra la gran participació d’entitats que ja s’hi han sumat, tant a les Terres de l’Ebre com a l’Empordà.

Les Taules són els espais que garantiran la participació ciutadana coordinada amb els parcs, així com una planificació d’accions del voluntariat coherents amb els objectius i les línies de gestió dels parcs naturals, i fer seguiment de les actuacions relacionades amb el voluntariat previstes al Programa d’educació ambiental i voluntariat que tenen definits.

Les trobades constitutives al desembre van tenir l’objectiu de treballar sinergies, compartir experiències, conèixer-se, coordinar-se i donar-se suport mutu entre entitats i parcs naturals. 

Per a les pròximes reunions que estan programades per febrer o març, està previst convidar més associacions sense ànim de lucre què actuïn dins del voluntariat ambiental i anar concretant els possibles calendari d’accions (amb permís de la pandèmia) a fer durant l’any 2021 i les entitats/associacions responsables de portar-lo a terme.

Compartir: