26/06/2024
Oriol Estévez, de la Fundació Cram: ”El CRAM ha destacat el voluntariat com una eina clau, on els participants dediquen temps i esforç a la conservació de la fauna marina, convertint-se en ambaixadors de la causa i inspirant altres a preservar el mar Mediterrani.”
Ens apropem a la Fundació Cram on parlem amb l’Oriol Estévez, educador ambiental de l’entitat. Ens explica que des de ben petit sempre he sentit una atracció cap al medi natural i la seva conservació. Després de participar en diferents entitats d’educació en el lleure on es treballava l’educació ambiental,des de fa 7 anys està implicat en la conservació marina a la Fundació CRAM.
Com vas conèixer l’entitat?
Se’m va fer la proposta de fer les pràctiques curriculars a la Fundació CRAM i això em va donar l’oportunitat de conèixer l’entitat amb més profunditat. Les pràctiques van ajudar-me a conèixer els diferents projectes educatius, científics i de recuperació que realitzaven des del CRAM. També va ser una gran oportunitat per créixer en l’àmbit professional i personal. Tot i això, abans de les pràctiques ja coneixia de manera més general la Fundació i les seves principals línies d’actuació.
Quina és la seva missió?
La missió de la Fundació CRAM és la protecció de la biodiversitat marina enfront d’amenaces globals, a través de l’acció local. I ho fa a través de tres grans àrees de treball. La clínica i rescat a fauna marina protegida, la investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins, i la sensibilització a favor de la conservació dels nostres mars i oceans.
Com és la teva feina a l’entitat?
Vaig començar a l’equip d’educació de la fundació com a educador ambiental. La meva funció principal era executar les diferents activitats educatives per escoles, públic familiar, empreses… Al cap d’uns anys vaig tenir l’oportunitat d’entrar a l’equip de creació de projecte com a tècnic dintre de la mateixa àrea.
Actualment, estic com a responsable de l’àrea d’educació i formació de la fundació. La meva funció principal és vetllar pel bon funcionament en l’àmbit humà, administratiu i tècnic. La gestió d’equip, la supervisió de projectes i els recursos humans són algunes de les meves funcions principals.
En quins espais naturals actueu? Teniu espais en custòdia?
El nostre àmbit d’acció és el litoral català. Qualsevol espècie marina protegida que aperegui al llarg de tot el litoral amb lesions severes o malalties, és la Fundació CRAM l’entitat encarregada de la seva assistència amb l’objectiu de recuperar-la i reintroduir-la al medi natural.
Quins són els principals problemes que us heu trobat? Quin aspecte us ha influït o condicionat més?
La interacció pesquera és el principal motiu d’ingrés de les tortugues marines al nostre Centre de Recuperació i per això és fonamental treballar conjuntament amb el sector pesquer per minimitzar l’impacte que té la pesca en aquests animals tant vulnerables.
Un altre problema que ens trobem molt sovint és la ingesta de plàstics. Que tot i que no és el motiu pel qual la tortuga ingressa al centre, és molt habitual que les tortugues expulsin plàstics en les seves primeres setmanes d’ingrés. De l’any 2023, el 85% de les tortugues que van ingressar al centre presentaven macroplàstics tant en femta com en el tracte digestiu.
Altres problemes amb els que ens trobem són entortolligaments amb xarxes abandonades (que els hi pot provocar la pèrdua d’alguna extremitat) o col·lisions amb embarcacions.
Quin són els vostres projectes principals?
Com a entitat els nostres projectes estan dissenyats per donat resposta als objectius del CRAM, i per tant busquem desenvolupar el coneixement de les malalties i de l’assistència clínica en les espècies marines amenaçades utilitzant tècniques no invasives ni doloroses, en un marc de respecte a l’individu i amb l’objectiu de reintroduir-lo al seu medi natural en el menor temps possible, desenvolupar i fomentar projectes d’investigació, en combinació amb grups científics i universitaris, amb la finalitat de trobar solucions a al regressio de poblacions mediterrànies, i generar a través de les diferents eines de comunicació, una sensibilització i una educació destinada a tots els àmbits socials per tal d’afavorir la conservació del medi marí.
Si parlem de projectes concrets destacaria:
- El servei permanent d’emergència a fauna marina amenaçada els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia a qualsevol punt del litoral català
- El projecte Pescadors a favor del mar, que té com a objectius sensibilitzar i implicar al sector pesquer d’arrossegament de la zona del delta de l’Ebre, de les Costes del Tarragonès i del litoral meridional tarragoní com a Lloc d’Interès Comunitari per minimitzar l’impacte que la pesca accidental té sobre les tortugues marines, recuperar i reintroduïr-les en el seu medi natural les tortugues marines capturades incidentalment per les embarcacions participants en aquesta iniciativa.
- El projecte per a la protecció de nius i cries de tortuga babaua al Mediterrani Occidental. La Fundació CRAM participa en un projecte científic multidisciplinari que pretén estudiar les nidificacions de tortuga babaua al Mediterrani occidental, en el marc d’una gestió coordinada entre comunitats autònomes i diferents agents implicats, amb l’objectiu de protegir a l’espècie i proposar mesures d’adequades que afavoreixin la seva preservació present i futura.
- AULACRAM, el projecte educatiu de la Fundació CRAM, que treballa per fomentar el compromís envers la preservació del medi marí entre tots els ciutadans i ciutadanes, i en especial de la població escolar.
Les claus del nostre projecte educatiu se centren a convertir la conservació del medi marí en situacions d’aprenentatge, per afavorir el coneixement, la sensibilització i l’actuació, de manera interrelacionada.
Les activitats ofereixen als participants una experiència d’aprenentatge vivencial, adaptada a la seva edat, que els fa conèixer la realitat de la biodiversitat marina, els sensibilitza i els ajuda a prendre decisions per actuar i millorar-la.
Quantes persones componen l’entitat
Som un equip de 26 persones, de diferents vessants: veterinaris, ATV, oceanògrafs, biòlegs, educadors ambientals, informàtica, administració, periodisme… És tot un equip que comparteix els valors del CRAM: el respecte cap a tots els éssers vius del planeta, sempre preparats per l’acció i uns apassionats del mar!
Quin paper juga el voluntariat a la vostra entitat?
El voluntariat és una peça clau de l’entitat i tots els resultats aconseguits són gràcies a totes les persones que ens ajuden amb el seu temps i esforç. Són més de 200 voluntaris i voluntàries que al llarg de l’any formen part de l’equip i ens donen suport a l’Àrea de Clínica i Rescat.
Des dels inicis el CRAM es va plantejar com una plataforma no només de recuperació i conservació de fauna marina, sinó com una gran plataforma de sensibilització i educació ambiental, on el programa de voluntariat juga un paper fonamental: una eina activa de transformació de la societat, on de manera altruista els participants impliquen el seu temps i esforç en accions de conservació de la vida marina i es converteixen un ambaixadors de la causa, aspirant a altres a prendre mesures per preservar el nostre mar Mediterrani.
Creus que les ONG ambientals de conservació tenim prou visibilitat?
A nivell general crec que ens els últims anys les entitats ambientals comencen a tenir visibilitat, però el sector del medi ambient ha estat sempre una mica més oblidat respecte a altres sectors.
Des del CRAM hem treballat sempre des dels nostres inicis per a que la comunicació un punt clau per tal de poder fer arribar les nostres accions i donar a conèixer les grans amenaces que afecten a la fauna marina. A més d’estar sempre presents des de diferents canals (mitjans de comunicació, xarxes socials…) obrir el nostre Centre de Recuperació a través d’activitats i visites guiades a fet que la ciutadania ens tingui molt presents.
Quins són els vostres projectes de futur?
Continuar treballant com hem fet fins ara, treballar per fer encara més gran l’impacte de les nostres accions i fer compatible la vida humana amb la vida animal.
Pots destacar algun moment especial que hagis viscut en aquests anys?
Al llarg d’aquests 7 anys he tingut la sort de poder presenciar molts moments únics i especials. El “Torna a Casa” per mi és un dels moments més especials que podem viure al llarg de l’any. És un acte multitudinari que simbolitza la tasca de recuperació d’espècies marines i la importància de l’educació ambiental. És un dia enfocat a la conservació marina i ens demostra que l’educació és indispensable per la millora dels nostres ecosistemes.
Compartir: