02/07/2021

5 propostes de voluntariat ambiental pel mar aquest estiu

Durant  tot l’any trobaràs entitats i grups de voluntariat fent neteges de platges. Però és a l’estiu quan la majoria de nosaltres ens fiquem a l’aigua. 

Allà, si mantenim la mirada atenta naturalista, a part de refrescar-nos i relaxar-nos, podem esdevenir voluntaris i voluntàries per la recerca marina.

Et presentem algunes propostes:

1.Observadores del Mar

Tothom qui va al amb una mirada atenta per la natura pot ser un “Observador del mar” i sumar-se a aquesta gran iniciativa de ciència ciutadana coordinada per l’Institut de Ciències del Mar, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes  i el Centre Superior d’Investigacions Científiques.

Pots explicar el que has vist i sumar el teu albirament a un dels 15 projectes: sobre peixos, algues, aus marines o plàstics i brossa, per exemple.

Pots fer-ho de forma individual o unint-te a una de les entitats col·laboradores del projecte. 

Si vols saber més, no et perdis els podcast que surten cada 15 dies per donar veu als protagonistes Observadors del Mar

2.Biomarató a les platges de Catalunya

De l’1 de juny al 30 de setembre pots aportar dades sobre biodiversitat marina a les platges de Catalunya  amb la Biomarató,projecte impulsat per l’ Institut de Ciències del Mar, Anèl·lides, Xatrac,  Cos4Cloud, Plàncton diving, i Oceánicos.

Agafa la càmera i fotografia organismes de l’ecosistema marí. Comparteix les teves fotos en Natusfera, una App de ciència ciutadana. I aprèn a identificar les espècies que has vist amb l’ajuda d’experts i una comunitat de naturalistes.

Saps que ha estat publicada la primera guia de la biodiversitat marina de la ciutat de Barcelona elaborada precisament amb les aportacions fetes per voluntaris i voluntàries amb el projecte Urbamar?

3.Iniciatives Ocèanes – Ocean Iniciatives

Suma’t al voluntariat de Surfrider i aporta dades sobre les neteges de platges.

Fer la caracterització dels residus serveix a identificar més bé l’origen, elaborar un informe per aportar a les administracions i exigir així mesures polítiques per ajudar a posar fi a la invasió dels plàstics i residus. 

Pots participar de dos maneres: 

4.Posidonia Activa

L’estiu vas a les platges de Creixell, Roda de Barà o Coma-ruga?

Si hi fas snorkel o submarinisme pots col·laborar al projecte Posidonia activa, durat el juliol i l’agost..

Posidònia activa es duu a terme al fons marí de la Costa Daurada Nord, pretén cartografiar els fons marí i estudiar la biodiversitat que es troba en aquesta zona i d’aquesta manera localitzar en el mapa quines son les zones amb major importància biològica, donat que s’han localitzat una continuïtat de praderies de posidònia.

5.Protegeix els nius de Tortuga babaua i Corriol camanegre a les platges

Dues espècies emblemàtiques que fan el nius a les platges, i per tant amenaçades per la sobrefreqüentació dels humans i/o gossos. 

Cada estiu centenars de voluntaris i voluntàries de diverses entitats  es mobilitzen per salvaguardar alguns espais a les platges per a que la tortuga marina i el corriol camanegre puguin reproduir-se al que és el seu hàbitat.

Consulta el Gepec, l’Associació Mediambiental La Sinia, el Geven o el Centre de la Platja de Barcelona.

Compartir: