Ajuda’ns a censar la cotorra de Kramer

Icona data

dimecres 1 novembre 00:00h - dijous 30 novembre 00:00h

Icona lloc

Catalunya


Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO)

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

La cotorra de Kramer (Psittacula krameri) és una de les espècies exòtiques d’ocells més ben establertes a Catalunya.

La cotorra de Kramer (Psittacula krameri) és una de les espècies exòtiques d’ocells més ben establertes a Catalunya. Actualment, l’espècie es troba ben present a la ciutat de Barcelona i a tota l’àrea metropolitana, amb poblacions que arriben fins a la Catalunya Central (amb la majoria de parelles concentrades a Manresa i nuclis urbans propers), i amb poblacions més separades a l’Alt Empordà, Girona, el Camp de Tarragona i Lleida.

Aquesta espècie té el costum d’agrupar-se per passar la nit en arbres, formant ajocadors (o dormidors) on es poden concentrar fins a diverses desenes d’exemplars. Això no obstant, durant l’època de reproducció és una espècie que nidifica en forats d’arbres, de forma més o menys solitària, de manera que la metodologia més efectiva per a censar-les és realitzant comptatges dels ajocadors.

Enguany, el Grupo de Aves Exóticas de la SEO/BirdLife ha començat un cens estatal de la cotorra de Kramer amb aquesta metodologia, i és per això que volem demanar a tots els col·laboradors/es que puguin estar interessades que ens ajudeu a quantificar aquesta espècie seguint les indicacions següents:

– Cal començar el cens 40 minuts abans de la posta de Sol o des de 30 minuts abans de l’alba si el cens es fa de matinada.

– Caldria realitzar el primer cens durant el novembre de 2023 i visitar la localitat més d’una vegada cada hivern.

– Un cop detectat un ajocador, cal comptar tots els exemplars presents i registrar la dada a Ornitho.cat en format de llista completa.

Quan s’entri la dada dels psitàcids, cal especificar:

· La localització precisa de l’ajocador.
· Recomanem utilitzar el codi de projecte “[JOCA] Cens de joques”. Recordeu que aquest projecte ens serveix per registrar millors els comptatges corresponents a ajocadors, siguin de l’espècie que siguin. Si no sabeu com utilitzar-ho, consulteu-ho a Ornitho.cat

Moltes gràcies per la col·laboració!

Més informació a www.ornitho.cat

Compartir: